Банки планують нарощувати обсяг капіталу - НБУ

Банки планують нарощувати обсяг капіталу - НБУ

Опитування
Укрінформ
Банки оптимістично оцінюють динаміку фондування та планують нарощувати обсяг капіталу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами щоквартального опитування банків про фондування.

У другому кварталі 2021 року 73% банків, які брали участь в опитуванні, відзначили збільшення загальних обсягів фондування. Обсяги коштів бізнесу зросли у 62% банків, кошти домогосподарств – у 89%.

"Водночас обсяги оптового фондування – випуск облігацій, залучення кредитів міжнародних фінансових організацій чи материнських банків, довгострокового рефінансування тощо – збільшилися лише у 18% фінустанов", - йдеться в повідомленні.

У наступному кварталі більшість банків очікують зростання обсягів запозичень. Частка опитаних, що сподівається на збільшення фондування від домогосподарств, є вдвічі більшою, ніж тих, що очікують збільшення фондування від корпорацій.

У найближчі 12 місяців 38% банків планують залучати оптове фондування з метою узгодження строковості активів і зобов’язань, збільшення обсягу балансу та необхідності дотримуватися регуляторних вимог.

Дві третини респондентів відзначили несуттєве зниження середньої вартості залучень за квартал, переважно від домогосподарств; 14% - її незначне зростання. Оптове фондування не подорожчало для більшості респондентів.

За даними опитування, у третьому кварталі банки прогнозують подальше незначне зниження вартості залучень за рахунок очікуваного здешевлення коштів, залучених від населення. Водночас ціна оптового фондування не зміниться.

Майже дві третини банків вказали на зменшення частки фондування в іноземній валюті за останні три місяці. Строковість залучених коштів також скоротилася. Ці тенденції зберігатимуться й у наступному кварталі.

За останній рік у 53% банків капітал зменшився, у 47% опитаних - зріс, водночас його вартість в цілому не змінилася.

У наступні 12 місяців усі респонденти очікують нарощування обсягу капіталу. Основним фактором впливу на збільшення обсягу капіталу є прибутковість, для окремих банків – це також стратегічні плани зростання.

Чверть респондентів очікує на незначне зниження вартості капіталу, решта прогнозують її незмінність в наступні 12 місяців.

Читайте також: Нацбанк залишив прогноз зростання ВВП на рівні 3,8%

Опитування про банківське фондування проводилося із 17 червня до 9 липня 2021 року серед 24 менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Частка опитаних фінустанов становить 91% у загальному обсязі пасивів банківської системи. Результати наступного опитування про банківське фондування будуть оприлюднені в жовтні 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-