Нацбанк вводить в обіг пам'ятну монету «Маяки України»

Нацбанк вводить в обіг пам'ятну монету «Маяки України»

Фото
Укрінформ
Національний банк з 22 липня вводить в обіг пам'ятну монету "Маяки України" номіналом у 5 гривень та тиражем 35 тис. штук.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

«В Україні, яка розташована на перетині торгових шляхів Східної Європи і Середземноморського басейну та має понад 2 500 км морського узбережжя, налічуються десятки маяків, кожен із яких має власне ім’я, історію та форму. Маяки не лише виконують функцію забезпечення судноплавства, а також є надбанням національної культурної спадщини України», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Нацбанк змінить дизайн монет номіналом 1 та 2 гривні

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, написи: Україна (під гербом), 2021 (праворуч від герба); у центрі – композиція: на тлі стилізованих хвиль – фрагмент карти України, на береговій лінії якої крапками позначені маяки; номінал монети – 5/гривень (унизу на дзеркальному тлі); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від карти).

На реверсі монети розміщено: у центрі на тлі лімба компаса – зображення рози вітрів, що символізує правильний вибір шляху та щасливе його завершення, навколо якої на тлі стилізованих хвиль зображено маяки та їхні назви: Станіслав/Аджигольський Задній (угорі ліворуч), Зміїний (ліворуч), Євпаторійський (унизу ліворуч), Меганомський (унизу), Іллінський (унизу праворуч), Бирючий (праворуч); угорі – чайки та напис Маяки/України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-