Марченко: Зміни до Податкового кодексу не стосуватимуться людей, які продають власне житло

Марченко: Зміни до Податкового кодексу не стосуватимуться людей, які продають власне житло

Укрінформ
Норма законопроєкту про зміни до Податкового кодексу щодо скасування пільги з ПДВ на операції з постачання житла на вторинному ринку не стосується фізичних осіб, які продають або збираються продати своє житло на вторинному ринку, оскільки вони не є платниками ПДВ.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр фінансів Сергій Марченко у Фейсбуці

За його словами, норми законопроєкту № 5600 не матимуть значного впливу на вартість новозбудованого житла.

"Маніпуляції, які гуляють інформаційним простором, пояснюються просто – ті, хто отримував надприбутки від перепродажу квартир, не сплачуючи при цьому податки, з прийняттям 5600 будуть змушені їх платити. Враховуючи, що різниця вартості 1 кв. м житла в різних районах міста Києва сягає майже 100 тис. грн (від 17 тис. грн до 110 тис. грн), при однаковій собівартості будівництва, податки не мають прямого впливу на вартість житла, яка формується у більшості випадків попитом на ринку", - пояснив урядовець.

Марченко уточнив, що норма законопроєкту № 5600 щодо скасування пільги з ПДВ на операції з постачання житла на вторинному ринку взагалі не стосується фізичних осіб, які продають або збираються продати своє житло на вторинному ринку, оскільки фізичні особи - громадяни не є платниками ПДВ.

Читайте також: Проєкт змін до Податкового кодексу потребує серйозного доопрацювання - Разумков

"Вона стосуватиметься посередників на будівельному ринку, які, нічого не створюючи, отримують шалені прибутки (обсяг доходів більше 22 млрд грн на рік), а до бюджету не сплачують ні ПДВ, ні податку на прибуток. Саме через їхнє посередництво, як другого продавця, сьогодні українці придбавають новозбудоване житло", - зазначив міністр.

Марченко наголосив, що на сьогодні перше постачання новозбудованого житла оподатковується ПДВ за ставкою 20%, крім операцій з першого постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, - звільнені від оподаткування, ця пільга діятиме і надалі.

"Звільнення від ПДВ продажу житла на вторинному ринку насправді використовується в будівельній галузі в схемах мінімізації сплати податків, що існують вже багато років. Саме ці схеми ми намагаємось зруйнувати в законопроєкті 5600", - підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до Податкового кодексу. За законопроєкт №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" проголосували 264 народних депутати.

Метою документа є забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено чимало поправок у частині запобігання "скруткам" та тіньовому обігу сільськогосподарської продукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян та підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%" тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-