ОПЗ необхідно приватизувати через збитковість, обумовлену неефективним управлінням - експерт

ОПЗ необхідно приватизувати через збитковість, обумовлену неефективним управлінням - експерт

Укрінформ
Одеський припортовий завод необхідно вже восени цього року виставити на приватизаційний конкурс у рамках анонсованої Фондом держмайна «великої приватизації».

Про це під час круглого столу «Корпоративне управління державними активами: від ручного режиму до незалежних директорів», що відбувся в «Укрінформі», заявив Олексій Кузнєцов, керівник аналітичної служби агентства «Маркет.Інфо».

На думку аналітика, актуальність приватизації ОПЗ обумовлена ​​непрозорістю управління підприємством, яке здійснюється в ручному режимі, всупереч вимогам п.2. ст.11 Закону України «Про управління об'єктами державної власності».

«Згідно з цією нормою закону, до складу наглядових рад державних підприємств включаються незалежні члени наглядової ради, кількість яких має становити більшість членів НР. На жаль, через відсутність незалежних директорів у наглядовій раді на ОПЗ, вона вже більше року не правомірна, і не може ані призначати та контролювати правління, ані ставити стратегічні завдання менеджменту. У березні цього року був оголошений конкурс з відбору незалежних директорів - членів наглядової ради ОПЗ. Але його результатів з незрозумілих причин досі немає», - констатував експерт.

Читайте також: Фонд держмайна анонсував приватизацію Одеського припортового наступного року

Наявна ситуація, вважає Олексій Кузнєцов, призводить до значних зловживань і корупції, і, як наслідок, до збитків підприємства. Експерт звертає увагу на той факт, що ПАТ «Одеський припортовий завод» у 2020 році збільшив чистий збиток в 16,5 раза - до 1 млрд 198,697 млн ​​грн. При тому, що ОПЗ у 2020 році випустив 96,5 тис.тонн товарного аміаку, що в 3,2 раза більше, ніж роком раніше і 821,2 тис. тонн карбаміду, що в 2,5 раза перевищує показник 2019 року і є рекордом за останні п'ять років.

«За даними Консалтингової групи «А-95», підприємство-постачальник природного газу на Одеському припортовому заводі компанія «Агро Газ Трейдинг» (АГТ), заробила в 2020 році близько $44 млн (1,188 млрд грн). З цих 44 млн дол. 14 млн дол. - це недоотриманий прибуток ОПЗ через невигідні умови контрактів за давальницькою схемою. Плюс ще 3,2 млн дол. - від не зовсім законного внесення змін до контракту з транспортування газу. Згідно зі змінами - 50% вартості транспортування газу, що надається давальником, стало оплачувати ОПЗ, хоча раніше це відбувалося за рахунок самого давальника», - стверджує експерт.

Читайте також: Одеському припортовому через суд заблокували відбір постачальника газу

Він упевнений, що збитковість ключового підприємства хімічної галузі країни обумовлена ​​його неефективним управлінням, і перешкод на шляху до його приватизації на сьогодні немає.

ОПЗ випускає хімічну продукцію, а також займається перевалкою хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі Фонду держмайна належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим акціонерам-фізичним особам - 0,4312%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-