Падіння ВВП у І кварталі зумовлене карантинними обмеженнями - Нацбанк

Падіння ВВП у І кварталі зумовлене карантинними обмеженнями - Нацбанк

Укрінформ
Скорочення ВВП у І кварталі 2021 року відбувалось під впливом карантинних обмежень, складних погодних умов та через посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"У I кварталі 2021 року реальний ВВП скоротився на 2,2% в річному вимірі, а порівняно з ІV кварталом 2020 року знизився на 1,2% в сезонно скоригованому вимірі… Послаблення економічного відновлення на початку року було очікуваним. На це вплинули карантинні обмеження в січні та березні, складніші погодні умови та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках", - йдеться в повідомленні.

Фактичне падіння економіки виявилося дещо глибшим за оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за квітень 2021 року. Це пов'язано насамперед із погіршенням низки показників реального сектору в березні та повільнішим відновленням сектору послуг на тлі карантинних обмежень.

У більшості секторів економіки в I кварталі 2021 року зберігалося падіння. Скорочення експорту стало вагомим чинником спаду в промисловості, а складна ситуація в тваринництві – спаду в сільському господарстві. Менші, ніж торік, витрати бюджету на дорожнє господарство стали однією з причин повернення показників будівництва в бік падіння. Все це позначилося на результатах оптової торгівлі та транспорту. Валова додана вартість у держуправлінні та обороні також повернулася в бік спаду через стриманіші видатки бюджету на відповідні напрямки.

Читайте також: ВВП цьогоріч зросте на 4,1% - Мінекономіки

Показники низки секторів послуг, зокрема готельно-ресторанного бізнесу, адміністративного та допоміжного обслуговування (оренда, прокат, туристичні послуги тощо) дещо поліпшилися, але залишалися від'ємними, зокрема через посилення карантинних обмежень. Бюджетне фінансування охорони здоров'я на тлі підвищення захворюваності на COVID-19 на початку року вплинуло на зростання валової доданої вартості у сфері охорони здоров'я. Стабільна робота банківського сектору та стійкий попит на послуги сфери ІТ та фінансові послуги зумовили високі темпи зростання показників у відповідних видах діяльності.

У Нацбанку констатують, що починаючи з ІІ кварталу 2021 року, економіка повертається до стійкого відновлення. Так, у квітні покращилися сезонно скориговані показники більшості видів економічної діяльності в Україні, зокрема роздрібної торгівлі, будівництва та промисловості. Поліпшуються ділові очікування підприємств та споживчі настрої населення. Оперативні дані зовнішньої торгівлі за квітень-травень свідчать про активізацію експорту, високі темпи зростання імпорту споживчих товарів та окремих товарів інвестиційного призначення.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами Мінекономіки, валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2021 року зросте на 4,1% порівняно із 2020 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-