«Мотор Січ» планує виробити цьогоріч 20 лопатей для гелікоптерів

«Мотор Січ» планує виробити цьогоріч 20 лопатей для гелікоптерів

Укрінформ
Українське підприємство «Мотор Січ» у 2021 році планує виробити 20 комплектів лопатей для гелікоптерів Мі-8 й Мі-24.

Про це в коментарі Укрінформу розповів народний депутат від фракції «Слуга народу», член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Ігор Копитін.

«Україна продовжує нарощувати свої потужності у сфері забезпечення власних збройних сил комплектуючими вітчизняного виробництва. Вже у цьому році «Мотор Січ» планує виробництво 20 комплектів лопатей гвинтів для гелікоптерів, що розглядається як пілотний проєкт. З 2022 року підприємство розраховує на щорічний випуск щонайменше 60 таких комплектів, що у перспективі має повністю покрити потреби українських експлуатантів Мі-8 й Мі-24», - зазначив Копитін.

За його словами, лопаті будуть вироблені з металу та композиту, а кожний з комплектів буде розрахований під конкретну характеристику гвинтокрила важкого типу вагою 10-12 тонн.

Однак, як каже посадовець, створення лопатей гвинтів для гелікоптерів у країні є надзвичайно важливим процесом, адже на сьогодні присутні проблеми із їх закупівлею за кордоном, зокрема через збройний конфлікт на Сході.

Створення вітчизняних лопатей допоможе Україні налагодити свій замкнений цикл виробництва гелікоптерів та уникнути залежності від інших країн-виробників, серед них – США, РФ та Китай.

Наразі щонайменше чотири бригади армійської авіації, які оснащені Мі-24, очікують на заміну лопатей через зношеність.

«Якщо українські лопаті себе гарно зарекомендують, то ця продукція має ще й експортні перспективи, адже ці гвинтокрили зараз використовується більш як у 50 країнах світу», - наголосив Копитін.

Читайте також: Контракти на українські лопаті для вертольотів підписали вже з трьома країнами - Богуслаєв

Перші гелікоптери Мі-8 й Мі-24, що були оснащені українськими лопатями, піднялись у повітря ще наприкінці минулого року під час випробувань, які тоді закінчились успішно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-