Качка назвав податкову амністію найяскравішою подією тижня

Качка назвав податкову амністію найяскравішою подією тижня

Укрінформ
Заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка вважає податкову амністію найяскравішою подією парламентського тижня. 

Як передає Укрінформ, таку думку він висловив у Фейсбуці.

"Пікетті в передмові Капіталу ХХ століття застерігає - в податках немає нейтральних експертів, бо кожна експертна думка переслідує свою мету. Та й демократія - це не республіка експертів.

Тому і в податковій амністії найважливіший елемент - це політична дія і сміливість діяти. А діяти треба, бо через податкову амністію нам треба детенізувати бізнес. Не стільки в інтересах бюджету, скільки добробуту і респектабельності бізнесу", - зазначив Качка.

Світ стає дедалі прозорішим, тому інвестиції і кредити за привабливими ставками доступні лише людям, які можуть пояснити легальність своїх статків, зауважив заступник міністра.

Читайте також: Податкові амністії часто шкодять стягненню податків – МВФ

"Десятиліття буремної трансформації в Україні мають завершуватися очисткою совісті і багатства. <...> нам треба пам‘ятати, з чого виростали всі бізнеси від малих до великих. Пам‘ятати і рухатися вперед. Це і пропонується податковою амністією. З прийнятними правилами адміністрування, ставками і правовими наслідками", - наголосив Качка.

На його думку, "у теорії завжди є кращі моделі, але головне - діяти".

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов також вважає, що закон створює можливість для людей повернути активи у легальну площину.

"Це можливість для людей повернути свої активи в легальну площину. В Україні роками сплачували заробітну плату в конвертах, багато людей працювали без належного оформлення, для підприємців було небезпечно показувати свої справжні доходи державі. Тепер ситуація інша. Президент запропонував прозорий та зрозумілий спосіб легалізувати кошти", - написав Немчінов у Телеграм.

Читайте також: Податкова амністія може повернути в «білу» економіку мільярди гривень — Шмигаль

Він зауважив, що подача нульової декларації буде добровільною. Людину звільнять від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за ту суму, яку вона покаже.

"Зазначені в декларації гроші та активи не зможуть використовуватись як докази в будь-яких процесах чи у намаганнях притягнути людину до відповідальності. Проте чиновники та члени їх родин не зможуть цим скористатись", - додав Немчінов.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 15 червня 2021 року ухвалила закон, що передбачає амністію капіталів, тобто одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків.

Відповідно до закону, в період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року проведуть одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб. Для цього фізособи матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію із зазначенням активів, що належать їм на праві приватної власності, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені податки і збори.

Таку можливість отримують всі громадяни України, крім осіб, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, подавали декларації, але не були на ці посади призначені або обрані).

Читайте також: Податкова амністія: законопроєкт передбачає загальну та знижену ставку

В одноразовій добровільній декларації можуть бути відображені, зокрема, валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, що знаходяться (зареєстровані) як в Україні, так і за кордоном.

Збір з одноразового добровільного декларування визначатиметься за такими ставками: 5% - для валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та інших активів, що знаходяться в Україні; 9% – для валютних цінностей та інших активів, розміщених за кордоном, та 2,5% – для державних облігацій України з терміном обігу понад рік, придбаних декларантом у період з 1 січня 2021-го до 20 червня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-