Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал - Нацбанк

Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал - Нацбанк

Укрінформ
Інфляція у 2021 році становитиме 8%, а пік інфляційного сплеску припаде на липень-вересень 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за квітень 2021 року, повідомляє пресслужба НБУ.

"За прогнозами Національного банку, пік інфляційного сплеску припаде на III квартал 2021 року передусім через низьку минулорічну базу порівняння. Проте вже восени інфляція почне знижуватися й за підсумками 2021 року становитиме 8%. Цьому сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів, а також підвищення облікової ставки Національним банком", - йдеться в повідомленні.

На початку 2021 року стрімке прискорення інфляції зумовили подорожчання продовольчих товарів та палива в світі, а також високий споживчий попит в Україні.

Читайте також: Наступного року інфляція повернеться до рівня в 5% - Нацбанк

У Нацбанку прогнозують, що інфляція повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року та закріпиться біля цілі 5% у наступні роки.

За підсумками 2021 року економіка зросте на 3,8%. Головним рушієм і надалі залишатиметься споживчий попит. Поступове відновлення інвестиційної діяльності в міру пожвавлення світової економіки та приборкання пандемії також сприятиме економічному зростанню. У 2022-2023 роках зростання ВВП буде близьким до 4%. Поточний макропрогноз базується на припущенні про послаблення карантину "червоних зон" уже з травня та збереження формату адаптивного карантину в першому півріччі поточного року. За такого сценарію від’ємний внесок карантинних обмежень у першій половині 2021 року в річний ВВП, за оцінками Національного банку, становитиме 0,5–0,6 в. п.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Нацбанку прогнозували рівень інфляції на кінець 2021 року на рівні 7%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-