Борги перед шахтарями зросли вдвічі з початку року — профспілка

Борги перед шахтарями зросли вдвічі з початку року — профспілка

Укрінформ
Борги по заробітній платі перед працівниками вугільної промисловості зросли вдвічі з початку поточного року.

Про це повідомляє Профспілка працівників вугільної промисловості.

"З початку року заборгованість по всіх галузях збільшилася на 58%, а по вугільній промисловості - більш як у 2 рази. Ситуація з виплатою шахтарям поточної заробітної плати і погашення заборгованості з неї набуває загрозливих масштабів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що окремі категорії шахтарів деяких державних підприємств (непромгрупа) з початку року зовсім не отримують заробітної плати.

"Особливо загострився стан справ після відмови Мінфіну, всупереч пропозиції Міненерго, в наближенні бюджетних асигнувань з кінця року на поточний місяць за державною програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Не вирішується також питання щодо розрахунків з шахтарями за відвантажене вугілля", - повідомляє профспілка.

За даними профспілкової організації, на сьогодні працівникам державних вугледобувних підприємств заборгували понад 1,5 млрд грн, в тому числі з початку року 1,046 млрд грн.

"Вирішення даних питань потребує безпосереднього термінового втручання Кабінету Міністрів України. Необхідно усунути існуючу неузгодженість між Міністерством фінансів і Міністерством енергетики, активізувати роботу створеної міжвідомчої комісії по погашенню боргів по заробітній платі в даному напрямку", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, з початку березня поточного року між основним споживачем вугілля державних шахт - ПАТ "Центренерго", та держшахтами були укладені перші прямі договори на поставку вугілля.

Читайте також: Україна може скористатися досвідом ФРН у трансформації вугільних регіонів - німецький бізнесмен

Акціонерне товариство за участю "Центренерго" та держшахт може бути створене уже в першій половині 2021 року.

Наприкінці лютого 2021 року Фонд держмайна повністю оновив склад дирекції ПАТ "Центренерго", призначивши 8 топ-менеджерів компанії на чолі з в.о. гендиректора Юрієм Власенком.

Читайте також: Міжнародні партнери допоможуть трансформувати вугільні регіони – Шмигаль

21 квітня 2021 року Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду доручив активізувати роботу із погашення зарплатних боргів, у тому числі із шахтарями.

Під час засідання уряду було озвучено, що через неузгодженість між Мінфіном та Міненерго заборгованість перед шахтарями перевищила 1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-