Весняні збори МВФ та Світового банку: Нацбанк підбив підсумки зустрічей

Весняні збори МВФ та Світового банку: Нацбанк підбив підсумки зустрічей

Укрінформ
Національний банк України завершив робочі зустрічі в межах Весняних зборів Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку. 

"З 5 по 16 квітня 2021 року пройшли офіційні заходи в межах Весняних зборів МВФ та Світового банку. Цьогорічний формат заходів був повністю переведений в режим онлайн через пандемію COVID-19, проте інтенсивність роботи була не меншою – проведена значна кількість двосторонніх зустрічей та заходів. Віртуальний спосіб проведення Зборів дозволив залучити ширше коло учасників та долучитися до більшої кількості подій, організованих МВФ та Світовим банком", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що цього року всі питання розглядалися через призму впливу та наслідків пандемії, спричиненої COVID-19, на світову економіку і можливих заходів для виходу зі світової кризи, обговорювалися відповідні заходи реформ. Крім класичних тем, що розглядаються під час Весняних зборів, – прогноз регіональних і світових тенденцій економічного розвитку та фінансова стабільність – центральними темами були сприяння розвитку зелених фінансів, зміна клімату, інвестицій у ці сфери та їхні фіскальні аспекти. Окрему увагу також приділили темі, яка вже декілька років стоїть на порядку денному, – розвиток цифрових фінансів та діджіталізація. Збори були традиційно плідними для представників Нацбанку.

Читайте також: Нацбанк не має жодних розбіжностей з МВФ – Шевченко

Упродовж двох тижнів керівництво НБУ провело зустрічі з представниками МВФ та Світового банку, колегами з центральних банків інших країн, інвесторами, а також змогли взяти участь у низці ключових заходів, проведених у межах Весняних зборів. Завершальною зустріччю у циклі цих подій була зустріч з Полом Гілберсом, виконавчим директором МВФ, який очолює регіональну групу держав-членів МВФ, до якої входить Україна, що відбулася 19 квітня. Під час зустрічей сторони приділили основну увагу обговоренню питань щодо: макроекономічної політики України, прогнозів НБУ щодо інфляції та ВВП, а також стратегій подолання кризових явищ, спричинених COVID-19, продовження співпраці з МВФ в межах програми Stand-By та зі Світовим банком в межах проєкту "Позика на політику розвитку", необхідності підтримки незалежності Національного банку, важливості розвитку зелених та сталих фінансів, тощо.

Міжнародні партнери України висловлювали підтримку політиці Національного банку України та готовність продовжувати співробітництво задля здійснення необхідних реформ для розвитку фінансового сектору України та становлення Національного банку України як надійного та прогресивного регулятора.

Читайте також: Україна до осені може отримати транш МВФ – радник Президента

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна згідно зі взятими зобов’язаннями з МВФ звужує коло невирішених питань.

Раніше МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) з негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Надалі були заплановані чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, однак цей план не був виконаний.

Глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня сказав, що дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають і залишається ряд питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогоднішній день складно.

Читайте також: Україна має до липня завершити перегляд програми з МВФ - радник Президента

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від надмірного зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмови від контролю над цінами на газ та вирішення питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотримання принципу доброчесності антикорупційних органів і судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-