Програму іпотеки під 7% суттєво розширять - Офіс Президента

Програму іпотеки під 7% суттєво розширять - Офіс Президента

Укрінформ
В Україні планують суттєво масштабувати державну програму "Доступна іпотека 7%". 

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник голови Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко, повідомляє пресслужба ПрАТ «Укрфінжитло» у Фейсбуці.

Парламент 13 квітня прийняв у першому читанні законопроєкт №5308 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом», який дає змогу невдовзі видати близько 8 тис. іпотечних кредитів на житло та передати 12 тис. квартир у фінансовий лізинг.

«Це другий етап впровадження президентської ініціативи для забезпечення громадян України доступним житлом. Незабаром ми суттєво масштабуємо наявну програму іпотеки під 7%, забезпечивши розвиток ринку іпотечного кредитування», - розповів Тимошенко.

За його словами, також став доступним новий механізм лізингу житла: придбати житло у лізинг під 5% річних зможуть такі соціальні групи як медики, військовослужбовці, педагоги, поліцейські та рятувальники.

Реалізацією ініціативи президента займатиметься ПрАТ «Укрфінжитло». Воно надаватиме довгострокову доступну іпотеку на умовах фіксованої ставки 7%, терміном до 30 років із першим внеском 20%, а також житло у фінансовий лізинг на умовах нульового першого внеску та під 5% річних.

«Сотні тисяч громадян потребують покращення житлових умов, але за наявних обставин більшість із них не може собі дозволити придбати житло. У всіх розвинених країнах світу функціонують подібні масштабні державні програми. Як тільки відповідні нормативні акти наберуть чинності, ПрАТ «Укрфінжитло» стане єдиною потужною державною інституцією, що здійснюватиме державні програми із забезпечення житлом», - зазначив директор «Укрфінжитла» Василь Шкураков.

Читайте також: Доступне житло для українців - Рада ухвалила за основу законопроєкт про іпотеку

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко анонсував розширення програми президента на декілька нових напрямків. Одним з них стало забезпечення українців доступним іпотечним кредитуванням та фінансовим лізингом.

Державна програма «Доступна іпотека 7%» розроблялася Мінфіном на ініціативу Президента України з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів для широкого кола громадян України.

27 січня 2021 р. постановою уряду затверджено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Адміністрування програми покладається на Фонд розвитку підприємництва. На першому етапі фінансування програми буде забезпечуватися вже передбаченими у бюджеті на функціонування згаданого фонду 2 млрд грн. Близько 5 тис. сімей зможуть скористатися програмою у 2021 році. Плановий портфель іпотечних кредитів у цьому році становит 5 млрд грн.

Предмет іпотеки – це квартири та індивідуальні житлові будинки (разом із земельною ділянкою) на первинному та вторинному ринку, введенні в експлуатацію з 2018 року. Нормативна площа – 50 м кв. для одного громадянина чи сім’ю з двох осіб, потім додатково 20 м кв. на кожного наступного члена сім’ї. Загальна площа може перевищувати нормативну на 20%. Надлишок площі оплачує позичальник.

Максимальна сума іпотеки становитиме 2 млн грн, а максимальна вартість предмета іпотеки – не більш як 2,5 млн грн.

Механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію відсотків за іпотечними кредитами з боку держави до максимально сприятливі для людей 7% річних. Також передбачено можливість використання кредитних гарантій фонду як забезпечення для предметів іпотеки, що ще не введенні в експлуатацію.

До програми запрошені всі уповноважені банки, що вже співпрацюють у рамках реалізації Програми «Доступні кредити 5-7-9».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-