Обсяги споживання населенням електроенергії суттєво завищені – Енергоатом

Обсяги споживання населенням електроенергії суттєво завищені – Енергоатом

Укрінформ
ДП «НАЕК «Енергоатом» на прикладі діяльності АТ "Харківобленерго" навело докази завищення даних щодо обсягів споживання населенням електроенергії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ДП «НАЕК «Енергоатом».

В компанії проаналізували рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка 7 квітня 2021 року наклала штраф у розмірі 1,7 млн грн на АТ «Харківобленерго» за порушення ліцензійних умов господарської діяльності з розподілу електричної енергії. За даними регулятора, у жовтні 2020 року «Харківобленерго» нарахувало 19-ти домогосподарствам надлишкові обсяги споживання електроенергії в обсязі 11,5 млн кВт-год.

"Виходить, що кожне з таких домогосподарств споживало по 813,5 кВт-год. кожної години протягом всієї доби кожного дня жовтня минулого року. «Харківобленерго» відобразило саме такі дані в комерційному обліку, а «Харківенергозбут» погодився із цими обсягами споживання, які є абсолютно нереалістичними, і відніс їх до категорії використання побутовими споживачами", - зазначили в НАЕК «Енергоатом».

Як наголошують в компанії, саме такі обсяги електроенергії Енергоатом поставив ДП "Гарантований покупець" за пільговою ціною 15 коп. за кВт-год., який своєю чергою передав їх "Харківенергозбуту".

"Це призвело до збитків НАЕК "Енергоатом" на суму понад 20 млн грн – лише стосовно 19 домогосподарств і лише у жовтні 2020 року. Зрозуміло, що надлишки вказаних обсягів електроенергії були використані не для населення, а перепродані для комерційного використання за значно вищою ціною", - зробили висновок в Енергоатомі.

У зв'язку з указаними фактами, компанія має намір звернутися до правоохоронних органів.

"У підсумку є недоотримання Державним бюджетом України значної частини коштів. Компанія поінформує правоохоронні органи про факти значного завищення статистики обсягів споживання населенням електроенергії", - підкреслюється у повідомленні.

Енергоатом також звернувся до НКРЕКП та ДП "Гарантований покупець" із закликом консолідувати зусилля задля виявлення аналогічних випадків у інших регіонах України, встановити реальні обсяги споживання електроенергії населенням та застосовувати покарання за зловживання суб’єктами ринку з метою запобігання таким зловживанням у майбутньому.

Читайте також: Фіксовану ціну на електроенергію для населення зберегли до 1 травня

Як повідомляв Укрінформ, згідно із положенням про покладення спеціальних обов'язків (ПСО), НАЕК "Енергоатом" зобов'язана продавати ДП "Гарантований покупець" електричну енергію в обсягах, які необхідні для задоволення потреб побутових споживачів у торговій зоні об'єднаної енергетичної системи України. З 1 січня 2021 року Енергоатом здійснює продаж електричної енергії для потреб населення державному підприємству "Гарантований покупець" за ціною 15 коп. за 1 кВт-год. У березні 2021 року ДП "НАЕК "Енергоатом" заявило, що ДП "Гарантований покупець" штучно завищує обсяги електроенергії, яку нібито потребує населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-