Торік надходження до бюджетів і соцфонду зросли на 13,5% - податкова

Торік надходження до бюджетів і соцфонду зросли на 13,5% - податкова

Укрінформ
Попри спад економічної активності у 2020 році, надходження до бюджетів зросли на 13,5%; це стало можливим завдяки розширенню бази оподаткування за рахунок тіньової економіки. 

Про це заявив голова Державної податкової служби України Олексій Любченко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу відомства.

За його словами, 2020-ий став роком відчутного прогресу в ефективності роботи нової Державної податкової служби України. В умовах низхідної динаміки економічної активності, надходження до державного та місцевих бюджетів, а також з єдиного соціального внеску торік зросли на 13,5%, а сальдо надходжень з податку на додану вартість збільшилося на 36,8%.

Індикативні показники податкових надходжень 2020 року перевиконано на 49,2 млрд грн (+10,7%), нагадав Любченко.

У січні – лютому 2021 року обсяги постачання товарів і послуг (база оподаткування ПДВ) зросли на 10,3% порівняно з відповідним періодом минулого року, а сальдо надходжень з ПДВ збільшилося у 1,5 раза (з 17,8 млрд до 25,8 млрд грн). На думку Любченка, це стало можливим "завдяки ефективному розширенню бази оподаткування за рахунок тіньової економіки".

Втім, за оцінкою ДПС, втрати України від застосування схем з ухилення (мінімізації) сплати податків становлять близько 7,7 млрд дол. США на рік, тож боротьбу з ухиленням від оподаткування не завершено.

Серед найбільш популярних схем - зарплата в «конвертах» (4,3 млрд дол.), діяльність «скруток» і конвертаційних центрів (1,5 млрд дол.), офшорів (0,8 млрд дол.), операції з підакцизними товарами (1,0 млрд дол.), збитки державних підприємств (0,1 млрд дол.).

«Приміром, загальні доходи населення 2020 року без урахування податків становили 3,4 трлн грн, з яких 1,9 трлн – це заробітна плата та інші трудові доходи. При цьому обсяги виторгу підприємств торгівлі, що фіксуються через касові апарати, 2020 року становили менш як 1,3 трлн грн. Це означає, що лише 38% витрат домогосподарств фіксується через фіскальний чек зі сплатою відповідних податків і зборів», – зазначив Любченко.

Читайте також: Депутати пропонують змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів

Як повідомляв Укрінформ, минулого року податкова служба провела 42,4 тис. перевірок. При цьому, враховуючи запроваджений із 18 березня 2020 року мораторій на проведення документальних перевірок, аудитори податкової служби перевіряли лише операції з підакцизної групи товарів та правомірність відшкодування ПДВ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-