Тривожний дзвіночок: у Фонді гарантування прокоментували рішення суду про офіс «Аркади»

Тривожний дзвіночок: у Фонді гарантування прокоментували рішення суду про офіс «Аркади»

Ексклюзив
Укрінформ
У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб назвали "тривожним дзвіночком" відмову суду задовольнити позов стосовно повернення головного офісу банку "Аркада" у власність банку і заявили, що подадуть апеляційну скаргу після отримання повного тексту судового рішення.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у відповідь на запит.

"Саме по собі рішення Печерського райсуду м. Києва – це рішення суду першої інстанції, воно не є остаточним та до набрання законної сили у встановленому порядку не створює правових наслідків для АТ "АКБ "Аркада" або Фонду. По суті, це лише початок боротьби за основний актив банку. Безперечно, це рішення є тривожним дзвіночком, адже свідчить про те, що судова влада не бажає захищати інтереси вкладників та кредиторів АТ "АКБ "Аркада", - зазначили у пресслужбі.

У Фонді гарантування наголосили, що продовжать захищати права та інтереси вкладників та інших кредиторів банку.

Читайте також: Фонд гарантування виставив на продаж земельні ділянки «Аркади» під Києвом

"Наразі повного тексту судового рішення Фондом не отримано. Після отримання повного тексту судового рішення Фондом буде підготовлено та подано апеляційну скаргу, - зауважили у Фонді.

У відомстві додали, що "саме ця суддя, яка винесла рішення про відмову в позові, до цього зняла арешт з будівлі головного офісу "Аркади".

Коментуючи можливість прийняття тих чи інших судових рішень і їхні наслідки, у Фонді зазначили, що розгляд справ, пов’язаних з будівлею банку «Аркада», досі триває, і крапку в них не поставлено.

Водночас "вкладникам банку не варто непокоїтися – Фонд у повному обсязі виконує свої визначені законом функції. Станом на 9 березня 2021 року вже виплачено понад 187,44 млн грн, і виплати гарантованої суми відшкодування тривають".

Загальна сума гарантованого відшкодування за вкладами, призначена до виплати, становить 258,8 млн грн, нагадали у Фонді.

При цьому зазначається, що будівля головного офісу банку із земельною ділянкою (м. Київ, вул. Ольгинська 3 А) є активом з найбільшою балансовою та оціночною вартістю, а також одним із найпривабливіших активів для потенційного покупця, тож від її подальшої долі залежить рівень задоволення вимог кредиторів банку.

Читайте також: Вкладники банку «Аркада» вже отримали понад 184 мільйони гарантованого відшкодування

"Оціночна вартість цих активів – понад 770 млн грн, що становить майже 60% вартості усіх активів банку. На жаль, наявність обставин, за яких права банку на вказаний актив не підтверджені належним чином, зменшує інвестиційну привабливість такого активу, створює перешкоди у реалізації прав банку щодо його правомірного використання, негативно впливає на здійснення процедури ліквідації банку шляхом створення додаткових витрат банку, та, у кінцевому підсумку – створює передумови для зменшення рівня задоволення вимог кредиторів банку", - підкреслили у Фонді гарантування.

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня Печерський райсуд м. Києва відмовився задовольнити позов Фонду гарантування вкладів до банку "Аркада", ТОВ "Будеволюція", Олега Неліна і Тараса Бурдейного про визнання недійсними договорів позики та іпотеки, укладання яких призвело до виведення з власності банку "Аркада" його головного офісу.

У межах цієї справи 1 лютого суд зняв арешт з офісу площею 14,1 тис. кв м та із земельної ділянки під ним, який був накладений судовою ухвалою за клопотанням ФГВФО в рамках забезпечення позову Фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-