Обсяг держзапозичень на внутрішньому ринку перевищив 92 мільярди – Данилишин

Обсяг держзапозичень на внутрішньому ринку перевищив 92 мільярди – Данилишин

Укрінформ
З початку року обсяг державних запозичень на внутрішньому ринку становив 92,6 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

«Загалом обсяг державних запозичень на внутрішньому ринку з початку року становив 92,6 млрд грн, у тому числі у гривні – 74,0 млрд грн, в іноземній валюті – 18,6 млрд грн (583 млн дол., 70 млн євро), що становить 18,6% від планового обсягу внутрішніх запозичень на 2021 рік», - написав Данилишин.

З його слів, упродовж минулого тижня найбільшими вкладниками в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) виступали банки (+3,3 млрд грн) та нерезиденти (+1,9 млрд грн), які також залишаються найбільшими інвесторами у державні цінні папери за абсолютними обсягами вкладень (539 млрд грн та 103,7 млрд грн, відповідно).

Читайте також: Міжнародні резерви скоротилися до $27,8 мільярда - Данилишин

«З урахуванням відсутності зовнішніх офіційних запозичень, подальше відставання від плану запозичень на внутрішньому ринку посилюватиме тиск на дохідність первинних розміщень ОВДП Міністерства фінансів та актуалізуватиме питання розширення даного ринку для уможливлення фінансування витрат держави за прийнятною вартістю»,- зауважив Данилишин.

Він додав, що важливим кроком у цьому напрямі стало рішення Мінфіну про розширення переліку первинних дилерів, які матимуть можливість придбавати державні цінні папери на первинних аукціонах за рахунок фінансових установ, які відповідають вимогам Положення про інститут первинних дилерів (раніше це могли бути лише банки).

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України у 2020 році залучило 382,3 млрд грн до державного бюджету шляхом розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-