Аграріям України слід готуватися до роботи в нових умовах – Мельник

Аграріям України слід готуватися до роботи в нових умовах – Мельник

Укрінформ
Аграрний бізнес України найменш поінформований і найменш готовий до впровадження Європейського зеленого курсу. Однак усім нам слід готуватися до роботи в умовах нових, більш жорстких вимог екологічного законодавства.

Про це заявив перший заступник голови правління МХП Юрій Мельник під час круглого столу «Український агросектор в умовах Європейського зеленого курсу: виклики та можливості», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Серед аграріїв є певний скепсис, що це можна перечекати, що ця хвиля якось обійде і сама собою врегулюється. Ми таких речей не очікуємо. Варто зрозуміти, що Європейський зелений курс – не нова річ, просто настав час його впровадження. І цьому передував ряд факторів», – заявив Мельник.

Він зазначив, що найпершим фактором є зміни клімату, які бізнес відчуває і бачить кожен щодня. З точки зору впливу на довкілля, на сільське господарство, вони є досить суттєвими і стосуються не тільки тваринництва, а й рослинництва, та й, зрештою, всієї економіки України.

«Другий фактор – це фактор продовольчий. Зміна споживчих вподобань – це теж річ, про яку говоримо не один рік. На сьогодні зміна споживчих вподобань для країн ЄС стала політикою, яка бачить проблему і бачить вихід, і дає конкретні рекомендації. Вже масово у продажу продукти на рослинній основі (молоко, м’ясо). Хоча не вирощені в секторі тваринництва, птахівництва. Для бізнесу це буде суттєва зміна.Також потрібні фінанси, яких не завжди вистачає, для того щоб зміни робити глобально, змінювати технологію та бізнес-модель», –- підкреслив Мельник.

Третій, на його думку, фактор – це те, що Україна, як країна в процесі інтеграції до ЄС, з 2014 року вже мала адаптувати своє законодавство, нормативну базу і технології. Але нині знову постає питання, що потрібно розробляти і приймати закони. Адже в Європі законодавство теж змінюється, і за ним складно встигати.

У цьому сенсі, вважає Мельник, Європейський зелений курс – це чергове посилення вимог до бізнесу.

"З одного боку, це посилення прогнозоване і не було неочікуваним. Втім, ми всі знаємо, що терміни його прийняття в ЄС вже озвучені і вони невідворотні. Ми розуміємо, що вимоги впроваджуються в Європі і наступними (хто їх впровадить - ред.) будуть торговельні партнери. Ми, як компанія, маємо ціль бути екологічно толерантною компанією, щоб усі напрямки бізнесу відповідали вимогам екологічного законодавства», – наголосив перший заступник голови правління МХП.

Читайте також: Україна приєдналась до Глобального партнерства з біоенергетики

За його словами, у МХП з 2013 року впроваджені проєкти з переробки органічних відходів.

"Таких проєктів два – у Дніпропетровській і у Вінницькій областях. Ці проєкти мають назву біогазове виробництво, але це, в першу чергу, утилізація відходів, а також виробництво органічних добрив і, врешті, альтернативна енергетика. Маючи такі об’єкти, МХП має можливість збільшувати виробництво і використання органічних добрив у секторі рослинництва і розширювати ареал їхнього застосування", – додав Мельник.

Нині в МХП ведеться технічна і технологічна модернізація в усіх сферах бізнесу – і в рослинництві, і в тваринництві, і у виробництві продукції птахівництва, і в переробці.

"Ми в частині впровадження вимог ЄЗК підписали угоду з компанією «Сингента», виділивши одне з наших підприємств для того, щоб проводити дослідження в секторі рослинництва для вивчення всього, що стосується парникових газів. У секторі птахівництва у нас курс на повний відхід від використання антибіотиків у продукції», – зазначив експерт.

Він переконаний, що для рівноправних стосунків із європейськими партнерами дотримання норм українського законодавства абсолютно недостатньо. І тут важливим є об'єднання зусиль бізнесу, держави, науковців та громадських організацій, як провідників новітніх вимог і знань.

За словами експерта, потрібен здоровий лобізм на всіх рівнях – важливо, щоб влада обстоювала інтереси українського бізнесу, українського суспільства під час діалогу з ЄС щодо умов впровадження Європейського зеленого курсу.

«Ні для кого не секрет, що додаткові витрати для бізнесу будуть. Ми повинні бути готові до цього. Ми точно знаємо, що не буде компенсаторів, або не буде їх більше, ніж зараз виділяється для аграрного сектору. Бізнесу буде дуже важко в цей період. Тому що з 1 липня 2021 року зміниться ще один важливий фактор – ринок землі стане відкритим. І тут дилема - що розвивати? Технології? Чи вкладати гроші в землю? Але дуже добре, що в Європі ще не прийнято офіційно остаточну версію зеленого курсу, а Україна вже в процесі. Це означає, що наші зусилля будуть обов’язково результативними», – підсумував Мельник.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2019 року Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду (EU Green Deal) – документ, який повинен зробити Європейський континент нейтральним до зміни клімату.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-