Профспілки протестують проти планів ДТЕК закрити частину шахт Західного Донбасу

Профспілки протестують проти планів ДТЕК закрити частину шахт Західного Донбасу

Укрінформ
Профспілки гірників висловлюють протест проти планів закриття шахт у Західному Донбасі, зокрема, у Першотравенську Дніпропетровської області. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Профспілки працівників вугільної промисловості.

"Шахтарські профспілки висловлюють рішучий протест проти планованого закриття шахт Західного Донбасу. Розмова про це відбувся в ході онлайн-зустрічі лідерів шахтарських профспілок Сергія Юнака і Юрія Криворучка з керівництвом Бізнес-блоку "Вугілля" ТОВ "ДТЕК Енерго". Представлена стратегія подальшої розробки шахт Західного Донбасу розглядалася і приймалася кулуарно, без участі представників трудових колективів і профспілок. А тому потребує серйозного коригування", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в ході онлайн-зустрічі за пропозицією голови теркому профспілки Сергія Юнака було прийнято рішення створити робочу комісію, якій доручено вивчити представлені матеріали по шахтоуправлінню «Першотравенське» і зробити відповідні висновки.

"Якщо шахта ім. Героїв космосу, відповідно до стратегії, буде працювати до 2053-го, "Павлоградська" - до 2032-го, "Тернівська" - до 2029-го, "Західно-Донбаська" - до 2063-го, "Самарська" - до 2035-го, "Дніпровська" - до 2047 року, то з "Ювілейною" і "Степовою" справи йдуть набагато гірше - їх відповідно до поданої стратегією планують закрити вже в найближчі роки. В результаті жителі шахтарського Першотравенська залишаться без роботи, а сам Першотравенськ перетвориться на місто-привид. Звичайно ж, настільки похмура перспектива не влаштовує нікого", - йдеться в повідомленні.

Під час першого засідання робочої комісії мова йшла про шахту "Ювілейна" - найближчого "претендента" на закриття. Як зазначив представник теркому профспілки Василь Яворський, від роботи цієї шахти багато в чому залежить доля Першотравенська в цілому, і профспілка не згодна з доводами адміністрації про економічну недоцільність її подальшої експлуатації.

"Підрахунки дають всі підстави для продовження роботи шахти "Ювілейна" до 2035 року. Дніпропетровська територіальна організація Профспілки буде і надалі відстоювати цю позицію", - наголошується в повідомленні.

Профспілка також звернулася до шахтарів, працівників шахтоуправлінь та філій, жителів шахтарських міст із закликом підтримати цю позицію і не допустити закриття шахт, які забезпечують стабільною роботою Західний Донбас.

Читайте також: ДТЕК звернувся до уряду щодо імпорту електроенергії з РФ та Білорусі

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів анонсував розробку стратегії комплексної трансформації вугільних регіонів.

За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на реалізацію стратегії цьогоріч уряд розпочинає два пілотні проєкти з трансформації вугільних регіонів. Справедлива трансформація вугільнх регіонів - це проєкт, що не передбачає шокового закриття шахт. У результаті трансформації вугільної галузі частина людей, що будуть вивільнятися на вугільних шахтах, отримуватимуть нову роботу.

Міністерство енергетики обрало дві шахти, де ймовірно впроваджуватимуть перші пілотні проєкти з трансформації вугільних мономіст.

Наразі серед потенційних перших пілотних проєктів розглядають 2 шахти - "Великомостівську", яка розташована на Заході країни, в місті Червоноград, та потенційно може стати потужним туристичним кластером, і шахту "5/6", розташовану на сході, в місті. Мирноград, яка має потенціал технологічного кластеру.

Проєкти виконуватимуться спільно з німецькою міжнародною агенцією GiZ.

Загалом Міненерго запропонувало німецькій стороні 6 шахт для пілотних проєктів: по три шахти на сході та заході України, серед яких і обрали двох учасників. Усі запропоновані об'єкти - шахти державної форми власності, які готуються до ліквідації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-