Корупційні схеми в лісгоспах: СБУ має питання до правоохоронців і податківців

Корупційні схеми в лісгоспах: СБУ має питання до правоохоронців і податківців

Укрінформ
Масштабні корупційні схеми виведення коштів з державних лісгоспів не могли функціонувати без «кришування» з боку фіскальної служби, правоохоронців і представників органів влади.

Про це на брифінгу заявив керівник Управління СБУ в Харківській області Роман Дудін, передає кореспондент Укрінформу.

«Виведені державні кошти конвертували у готівку та привласнювали через фіктивні суб’єкти господарювання, які вносили фіктивні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних. Тільки деяким з викритих фірм було перераховано десятки мільйонів гривень. Тому в нас є багато питань до контролюючих і фіскальних органів, які дозволили проведення таких операцій. Запровадження таких протиправних схем та функціонування неможливе без вертикально побудованих корупційних мереж і «кришування» з боку правоохоронних та податкових органів, а також органів державної влади. Наразі проводиться робота зі встановлення цих посадовців», - зазначив Дудін.

За його словами, у схемі було задіяно шість лісгоспів: п'ять – на Харківщині та один – на Луганщині. СБУ перевіряє інформацію про свідоме припинення реалізації лісу-кругляку з боку керівництва Харківського обласного управління лісового господарства та постачання високоякісного лісу лише на адресу вузького кола підконтрольних фірм – до того ж за цінами знижених сортів лісопродукції, зокрема, як дров.

Крім економічних збитків, зазначають у харківському управлінні СБУ, йдеться про шкоду екосистемі регіону, а також створення соціальної напруги, оскільки оборудки злочинної групи призвели до того, що люди в деяких районах втратили роботу на деревообробних підприємствах.

Читайте також: СБУ викрила корупційні схеми в лісгоспах на десятки мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня в СБУ заявили про викриття корупційних схем у лісгоспах Харківської та Луганської областей. У межах спецоперації правоохоронці провели понад 30 обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників злочинної групи на території Харківської, Луганської, Київської та Дніпропетровської областей. Оперативники встановили, що організували оборудку посадовці держлісгоспів Харківської та Луганської областей. Вони виводили державні кошти через проведення заборонених фінансово-господарських операцій з компаніями, що мають ознаки фіктивності і ризиковості. Потім державні гроші конвертували у готівку та привласнювали через фіктивні суб’єкти господарювання, які вносили недостовірні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних.

Слідчими СБУ вирішується питання щодо повідомлення фігурантам кримінального провадження про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи) та ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-