Майже чверть газу в українських сховищах належить іноземцям

Майже чверть газу в українських сховищах належить іноземцям

Графік
Укрінформ
Іноземні компанії зберігають в українських підземних газових сховищах понад 5 млрд кубометрів газу, а загалом запаси газу на 40% перевищують показники минулого року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу АТ "Укртрансгаз".

"На початку серпня загальний запас природного газу сягнув позначки у 22 млрд куб. м – найвищий показник для цього періоду за роки незалежної України. При цьому компанії-нерезиденти зберігають в Україні 5,2 млрд куб. м газу – майже в чотири рази більше, ніж торік", - йдеться у повідомленні.

У компанії зауважують, що таким чином українські ПСГ стають гарантом енергетичної безпеки не лише для України, а й для країн Євросоюзу.

Окрім того, повідомили у пресслужбі, об’єм закачування природного газу в ПСГ України за сім місяців поточного року - 9,7 млрд куб. м, що на 5% більше, ніж у 2019-му. З них резиденти закачали 5,6 млрд куб. м газу, що порівняно з минулим роком менше на 43%.

У компанії підкреслюють, що зменшення рівня закачування газу вітчизняними компаніями компенсується значним зростанням закачування з боку нерезидентів.

Очікується, що цього року на кінець сезону закачування запас природного газу в ПСГ досягне 25,5-26,5 млрд куб. м. Це стане найвищим рівнем наповнення вітчизняних газосховищ за часів незалежної України, наголошують в Укртрансгазі.

Як повідомлялося, АТ "Укртрансгаз" - компанія з державною формою власності, входить до складу Групи Нафтогаз. Компанія забезпечує діяльність українських підземних сховищ газу, а також здійснює роботи з модернізації та будівництва магістральних газопроводів і об’єктів на них.

Читайте також: Україна закачала в підземні сховища рекордний обсяг газу

Компанія володіє 11 підземними газосховищами, розташованими по всій Україні. Їхня загальна місткість становить 31 млрд куб. м, що співрозмірно з обсягами ПСГ Італії, Франції, Угорщини та Австрії разом взятими.

Також до складу АТ "Укртрансгаз" входять філії, що надають послуги з комплексного сервісного обслуговування, будівництва та капітального ремонту об’єктів газотранспортної галузі. Разом з тим, ці структурні підрозділи входять до складу дивізіону "Технічне забезпечення" Групи Нафтогаз.

До 1 січня 2020 року АТ "Укртрансгаз" також управляло українською газотранспортною системою. Однак після завершення анбандлінгу цю функцію здійснює незалежний Оператор ГТС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-