Герус звертатиметься до СБУ та РНБО через обмеження атомної генерації в Україні

Герус звертатиметься до СБУ та РНБО через обмеження атомної генерації в Україні

Інфографіка
Укрінформ
Голова парламентського комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус готує звернення до СБУ та РНБОУ через штучну зупинку блоків ДП НАЕК "Енергоатом".

Про це він написав у Facebook.

"На сьогодні на українських АЕС вже накопичилося запасів ядерного палива на 1,5-2 роки наперед, і є твердий графік подальших закупівель ядерного палива. Така штучна зупинка блоків "Енергоатому" створює величезні ризики та проблеми, а також посилює залежність енергетичної галузі від окремих олігархічних фінансово-промислових груп, що на мою думку, становить загрозу національній безпеці. Готую звернення до СБУ та РНБОУ по ситуації, що склалася", - написав Герус.

Він нагадав, що станом на ранок сьогоднішнього дня атомні блоки загалом несуть потужність 7323 МВт, що становить 53% від їх загальної встановленої потужності.

"Незважаючи на те, що у різних ремонтах перебувають 5 атомних блоків, загальне недовантаження працюючих блоків сьогодні становить 1170 МВт - такими є зовнішні адміністративні обмеження роботи "Енергоатома".

Герус вважає, що мінімум половина із цього обмеження є надуманим.

"Більше того, тиждень тому "Енергоатом" ніс потужність на 900 МВт більше - 8200 МВт, хоча за тиждень нічого особливо у системі не змінилося, ні погода, ні споживання", - додав Герус.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство енергетики та захисту довкілля вважає за доцільне в умовах профіциту електроенергії обмежувати виробництво на АЕС, щоб не оплачувати неустойку виробникам електроенергії з відновлюваних джерел. Про це на початку травня 2020 року заявила в. о. міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець.

Читайте також: У Міненерго вирішили, як не платити неустойку виробникам "зеленої" енергетики

Мінекоенерго наприкінці квітня 2020 року був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 рік. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% - до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення у резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні, близькому до номінального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-