ДПС: Найбільші недонадходження до бюджету - від ренти на газ та акцизу з електроенергії

ДПС: Найбільші недонадходження до бюджету - від ренти на газ та акцизу з електроенергії

Укрінформ
У першому кварталі 2020 року державний бюджет недоотримав 6,5 млрд грн податкових надходжень, найбільше - за такими статтями, як рента на газ та акцизний податок з електроенергії.

Про це в інтерв'ю Обозревателю розповів голова Державної податкової служби Сергій Верланов.

"Найбільші статті недовиконання й щодо березня, і щодо першого кварталу є традиційними – це рента на газ, акцизний податок з електроенергії", - сказав Верланов.

Він зауважив, що за підсумками першого кварталу ДПС виконала індикативний план Мінфіну на 95%. При цьому 5% недовиконання податкових надходжень - це в абсолютних цифрах 6,5 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – недонадходження від рентної плати за газ.

"Те саме стосується і ринку електроенергії: ми бачимо невиконання приблизно 1,1 млрд грн, у зв’язку з тим, що розрахунки, які закладені в бюджет, не врахували зміну моделі ринку електроенергії", - додав очільник ДПС.

На жаль, падіння надходжень до державного бюджету в усьому світі, констатував Верланов, адже "ми всі з вами живемо не у вакуумі. У березні трапилися ті події, які визначають на сьогодні життя всього світу".

За його словами, багато країн закриває квартал в середині або кінці квітня, але приклад тих держав, щодо яких уже є статистика, наприклад, Литви, свідчить про те, що "в березні в них недовиконання податкових надходжень становило 15%. У нас же – 5,8%".

"Щодо всіх податків, які є чутливими до адміністрування, є величезний прогрес. Якщо говорити мовою цифр, ми бачимо, що, попри сповільнення економіки, податок на додану вартість за квартал було виконано, а сальдо ПДВ, як порівняти з попереднім роком, зросло на 60%. Те саме можна сказати й про акцизну групу. Спирт, лікеро-горілчані вироби, тютюн: ці галузі виходять з тіні, що позначається на надходженнях акцизного податку",- підсумував Верланов.

Як повідомляв Укрінформ, доходи державного бюджету за січень 2020 року становили 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн (24,5%) менше планового показника на цей місяць. У лютому недовиконання становило 4,2 млрд грн.

Головною причиною недовиконання доходів у Мінфіні називали істотні зміни макроекономічних показників порівняно з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

Читайте також: За яку землю можна не платити податки під час карантину - роз'яснення ДПС

Верховна Рада 13 квітня підтримала зміни до держбюджету на 2020 рік, якими пропонується скоротити дохідну частину на 119,75 млрд грн, а видаткову - збільшити на 82,4 млрд грн.

При цьому податкові надходження зменшилися на 145,4 млрд грн, переважно за рахунок зменшення внутрішніх податків на товари і послуги та ПДВ з імпорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-