Засуха в Україні вразила близько 50% посівів озимих - експерти

Засуха в Україні вразила близько 50% посівів озимих - експерти

Укрінформ
На кінець вересня 2019 року посуха вразила близько 50% посівів озимих.

Про це повідомляє компанія УкрАгроКонсалт.

"До середини третьої декади вересня на всій території країни зберігалися несприятливі агрометеорологічні умови для сівби і початкового росту озимих в результаті жорсткої повітряно-ґрунтової посухи. Станом на 30 вересня близько 50% площ залишалися в стані посухи. Стан сходів озимого ріпаку переважно добрий, місцями в західних областях - незадовільний через дефіцит вологи", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з випаданням дощів в західних, північних, північно-східних областях відбулося припинення грунтової посухи. На території Полтавської, Черкаської областей та прилеглих до них районів, в більшості районів південних областей України протягом вересня запаси продуктивної вологи в шарі грунту до 10 см повністю були відсутні. Початкові умови вегетації були надзвичайно складними.

Також в останній декаді вересня в Миколаївській, Запорізькій, Донецькій областях середня кількість опадів становила 20-52% декадної норми (2-4 мм), в Луганській, Дніпропетровській, Черкаській, Чернівецькій та Волинській областях - 58-79% норми (7-15 мм), у Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Чернігівській і Сумській областях - 125 - 179% норми (20-25 мм). Добовий максимум опадів в окремих районах Одеської, Херсонської, Кіровоградської, Харківської, Київської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської та Закарпатської областей досягав 15-30 мм (1-3 декадні норми).

Читайте також: Україна у новому маркетинговому році експортувала на 4,3 млн тонн зерна більше

Експерти інформують, що в третій декаді вересня протягом кількох днів спостерігалося інтенсивне похолодання зі зниженням середньодобових температур повітря на 2-6 ° нижче норми, відзначалися заморозки на грунті та в повітрі. На початку жовтня температура повітря підвищилася (+ 1,9-6,7 градусів вище норми).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-