Ціни не знижуються через низьку конкуренцію на ринках та зростання зарплат - НБУ

Ціни не знижуються через низьку конкуренцію на ринках та зростання зарплат - НБУ

Укрінформ
Населення не відчуває зниження цін з багатьох причин: через інерційність у встановленні цін, низьку конкуренцію на окремих ринках, яка дозволяє бізнесу тримати ціни високими навіть в умовах зниження собівартості, а також підвищення заробітних плат в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку у Facebook за підсумками спільної наради Президента України Володимира Зеленського, керівництва Національного банку на чолі з Яковом Смолієм, Прем’єр-міністра Олексія Гончарука та команди фінансово-економічного блоку уряду з питань фінансово-економічного розвитку.

"Попри зміцнення курсу гривні, населення не відчуває зниження цін. Це має багато пояснень. Частково - інерційність у встановленні цін. Частково - низька конкуренція на окремих ринках, яка дозволяє бізнесу тримати ціни високими навіть в умовах зниження собівартості. Частково - вплив інших факторів, котрі, як і курс, впливають на собівартість продукції, зокрема підвищення заробітних плат, що вже тривалий час спостерігається в Україні. Частково - вплив з боку збільшення попиту внаслідок зростання доходів українців", - ідеться в повідомленні.

Разом з тим, зміцнення курсу є ознакою макроекономічної стабільності і наслідком появи нових фундаментальних факторів. По-перше, завдяки поглибленню інтеграції України у світові ринки капіталу сформувався стійкий приплив коштів нерезидентів у гривневий держборг. По-друге, в Україні рекордно зросла врожайність зернових в Україні. Це вже не ситуативне явище, це нова реальність валютного ринку.

Читайте також: За чверть століття Нацбанк надрукував 25 мільярдів банкнот гривні

Пресслужба зазначає, що учасники зустрічі обговорювали питання підтримки фінансової стабільності та посилення координації монетарної та фіскальної політик.

Також, однією з темою дискусій стало збільшення доступу українців та вітчитзняного бізнесу до дешевих кредитних ресурсів. Для цього необхідні спільні зусилля різних гілок влади. Внесок Національного банку - зниження інфляції, поступове пом‘якшення монетарної політики, створення умов для очищення банківських балансів від поганих активів.

За прогнозом Національного банку, облікова ставка знизиться до 9% на кінець наступного року і до 8% - на кінець 2021-го. Водночас проведення структурних реформ, як-от запуск ринку землі та завершення судової реформи, дасть змогу послабити кредитні ризики, які банки також закладають у процентні ставки, нагадали в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-