Легалізація:

Легалізація: "бути" чи бути?

Укрінформ
Україна на порозі легалізації грального бізнесу. Після десятирічної заборони новий уряд визнав ухвалення закону одним із пріоритетних напрямів. Який статус питання на сьогодні?

Дискусія про легалізацію грального бізнесу ведеться ледь не з моменту його заборони у 2009 році. У різні роки вона то вступала в активну фазу, то велася в сплячому режимі. Протягом останніх п'яти років у парламенті зареєстровано кілька законопроєктів, ключові серед них - проєкти "Про діяльність казино", "Про лотереї", "Про букмекерську діяльність", "Про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань". Крім того, у 2018 році влада обіцяла МВФ легалізувати всі азартні ігри, щоб отримати додаткові надходження до бюджету. Але жоден із законопроєктів не був підтриманий, а обіцянки МВФ відклали в скарбничку з написом "невиконані".

Проте у червні цього року Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня підготувати законопроєкт про легалізацію грального бізнесу, а Верховній Раді України ухвалити його до 1 грудня 2019 року.

Володимир Зеленський

Системним послідовником легалізації був звільнений 30 вересня з посади секретаря РНБО Олександр Данилюк. Очолюючи Мінфін в уряді Володимира Гройсмана, він усіляко намагався просувати ліцензійні умови для легалізації грального бізнесу, однак документ так і не вийшов за межі міністерських кабінетів. Не так давно він знову звернув увагу на те, що гральний бізнес в Україні, який наразі перебуває "в тіні" і має мільярдний оборот, треба легалізувати, і парламент має всі можливості, щоб швидко це зробити.

Александр Данилюк
Олександр Данилюк

Кілька днів тому міністр фінансів України Оксана Маркарова, презентуючи у парламенті проєкт бюджету на 2020 рік, заявила, що законопроєкт про легалізацію грального бізнесу є одним з пріоритетних, оскільки його ухвалення дозволить одержати суттєвий додатковий ресурс для наповнення держбюджету.

Оксана Маркарова

Скасування заборони грального бізнесу і лібералізацію економіки загалом активно підтримують потенційно найбільші гравці на українському беттінговому ринку: міжнародний холдинг Parimatch і компанія Favorit Sport. Обидві компанії заявили, що готові брати відповідальність за допомогу у розвитку спорту в Україні.

Яка позиція у представників бізнесу сьогодні? Чи стежать вони за розвитком ситуації?

Генеральний директор міжнародного беттінгового холдингу Parimatch Сергій Портнов у коментарі Укрінформу наголосив: "Ми раді тому, що на ринку України на законодавчому рівні будуть створені діючі та сучасні регуляторні норми, які введуть чіткі, збалансовані правила для гравців ринку, держави та споживачів. Parimatch зацікавлений і підтримує ухвалення системного ліберального закону, який створить рівні та прозорі умови для всіх учасників ринку. Завдяки багаторічному і великому міжнародного досвіду, наші знання та експертиза можуть бути корисними у відкритому діалозі між законодавцями, юристами, експертами та іншими учасниками процесу. Ми максимально відкриті до цього діалогу".

Сергей Портнов
Сергій Портнов

Катерина Машевська, директор з комунікацій Favorit Sport, вважає, що найголовніша мета законопроєкту, який готується – "стандартизація роботи галузі за європейськими нормами і залучення додаткових грошових надходжень до державного бюджету. Законопроєкт створить умови для розвитку нашого ринку, створення нових робочих місць, залучення зовнішніх інвестицій. Створення прозорих умов і відкритість до співпраці - це лейтмотив нинішньої влади і ми вітаємо такі ініціативи.

Гральний бізнес є високотехнологічним. Легалізація грального бізнесу в Україні дасть змогу розвивати в Україні індустрію геймінгу, а це фактично "блакитний океан" для держави".

Катерина Машевська

Геймінгова і беттінгова індустрії в країнах з адекватним, цивілізованим законодавством, є одними з головних партнерів держави у реалізації спортивних та благодійних проєктів. Створюються державні фонди, які фінансуються беттінговими компаніями, за цей кошт працюють інклюзивні проєкти. Новий закон про легалізацію грального бізнесу в Україні насамперед має бути партнерським для держави і бізнесу. Він має включати в себе прозорі, чіткі норми, які створюють умови для тих компаній, які хочуть працювати комплексно, стратегічно. Водночас він має повністю заблокувати діяльність тих, хто працює "в тіні".

30 вересня під час презентації Програми дій уряду Прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів найближчими днями подасть на розгляд Верховної Ради законопроєкт про легалізацію грального бізнесу.

"Ми хочемо, щоб ігрові автомати зникли з вулиць, тому уряд розробив за дорученням Президента відповідний законопроєкт. Вчора ми за нього проголосували, і найближчими днями — сьогодні або завтра — його внесуть до парламенту. Мета цього законопроєкту — прибрати ігрові зали та ігрові автомати з вулиць", - сказав Гончарук, зазначивши, що азартні ігри будуть проводитися виключно на території готелів, окремо регулюється питання лотерей.

Олексій Гончарук

Прем'єр розраховує, що легалізація грального бізнесу поповнить державний бюджет на 2-2,5 млрд грн: "Якщо ми говоримо про дохідну частину бюджету, то ми розраховуємо, що близько 2-2,5 млрд грн отримаємо за рахунок легалізації грального бізнесу до бюджету. Але треба ще рахувати, треба розуміти, який закон буде ухвалено".

Як бачимо, і експерти, і Прем'єр сходяться на думці, що Україні потрібен прозорий закон і процес, який сформулює зрозумілі і ліберальні правила для всіх учасників ринку. Всі можливості отримати необхідну експертизу для підготовки збалансованого закону у держави є. Чи прислухалися законодавці? Дізнаємося невдовзі. Поки тексту законопроєкту на сайті ВР немає.

Леся Дідковська, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-