Місія МВФ почала обговорення нової програми для України

Місія МВФ почала обговорення нової програми для України

Заява
Укрінформ
Місія Міжнародного валютного фонду розпочала обговорення нової трирічної програми підтримки України в рамках механізму розширеного фінансування.

Про це Укрінформу повідомили в українському представництві МВФ за результатами візиту місії Фонду в Україну.

Місія розпочала обговорення щодо нової 3-річної програми за підтримки МВФ в рамках механізму розширеного фінансування", - йдеться у заяві.

Зазначається, що обговорення нової програми триватимуть найближчими тижнями.

"За останні два тижні експерти місії провели плідні дискусії з питань напрямкуів політики для нової програми, зокрема, стосовно податково-бюджетної та грошово-кредитної політики, а також ключових заходів реформування. Крім того, було наголошено на важливості незалежності Центрального банку та захисту фінансової стабільності, а також на необхідності докласти всіх зусили для мінімізації фіскальних втрат, пов'язаних з реорганізацією чи ліквідацією банків", - додали у МВФ.

У МВФ наголосили, що після цьогорічних виборів влада наразі має можливість просувати необхідні реформи. Керівництво держави поставило перед собою амбітне завдання трансформувати економіку та досягти потужнішого зростання для поліпшення життєвого рівня всіх українців, одночасно захищаючи макроекономічну стабільність.

“Економічна політика й надалі має зосереджуватись на підтриманні макроекономічної стабільності з одночасним створенням умов для пришвидшення економічного зростання. Макроекономічна стабільність є необхідною умовою для досягнення швидких темпів зростання. Це потребує проведення розважливої фіскальної політики для забезпечення прийнятного рівня боргу, з одночасним підвищенням ефективності та результативності державних видатків, у тому числі в галузях охорони здоров’я та освіти, а також в сфері підтримки вразливих груп населення за допомогою чітко спрямованої адресної системи соціального захисту”, - заявили у МВФ.

Місія Міжнародного валютного фонду під керівництвом Рона ван Родена відвідала Київ у період 12-26 вересня для проведення обговорень у рамках консультацій 2019 року з Україною за Статтею IV Статусу Фонду.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів 26 вересня заявило, що між Україною та Міжнародним валютним фондом переговори про нову програму перебувають в активній стадії. У міністерстві зазначили, що на сьогодні залишається чинною 14-місячна програма stand-by. Її було розроблено як перехідну програму для сприяння макроекономічній стабільності України в період двох виборів: президентських та парламентських.

Місія МВФ прибула до Києва у другій декаді вересня для обговорення питань співпраці.

На початку липня Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Торонто з першим заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном заявляв, що співпраця з Міжнародним валютним фондом залишається пріоритетом для української влади.

Читайте також: У МВФ назвали ТОП-теми переговорів з українським урядом

У Нацбанку заявляли, що Україні слід укласти нову довгострокову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом на загальну суму 5-10 млрд доларів. Перший транш нової програми МВФ, за прогнозами НБУ, може надійти до кінця 2019 року. Національний банк очікує, що він становитиме близько 2 млрд доларів.

Попередня програма кредитування Міжнародного валютного фонду для України stand-by була затверджена наприкінці 2018 року та розрахована на 14 місяців. Вона передбачала виділення трьох траншів. Перший і поки що єдиний транш від МВФ за цією програмою Україна отримала 21 грудня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-