НБУ завершує погодження членів наглядових рад держбанків

НБУ завершує погодження членів наглядових рад держбанків

Укрінформ
Національний банк України погодив ще низку членів наглядових рад державних банків за результатами тестувань та співбесід у таких банках: АТ "ПриватБанк", АТ "Укрексімбанк" та АТ "Ощадбанк".

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Зокрема, упродовж останнього тижня було погоджено таких осіб: У АТ "ПриватБанк" : Шерон Іскі (голова наглядової ради), Еран Кляйн (незалежний директор), Надір Шейх (незалежний директор), Себастіан Шьонайх-Каролат (незалежний директор), Роман Сульжик (незалежний директор), Юлія Мецгер (представник держави за квотою Президента). Кандидатури членів ради - представників держави Артема Шевальова та Сергія Олексієнка були погоджені раніше, вони обіймають свої посади безперервно. Отже, всі дев’ять членів наглядової ради ПриватБанку пройшли погодження Національним банком, і її вже повністю сформовано", - йдеться в повідомленні.

У АТ "Укрексімбанк" регулятором погоджено наступних осіб: Стівена Фішера (незалежний директор), Домініка Меню (незалежний директор), Сергія Коновеця (незалежний директор), Дімітрі Чічло (незалежний директор). Раніше Національний банк погодив Вікторію Страхову (представник держави за квотою Президента) та Юрія Буцу (представника держави від Кабінету міністрів України) як членів наглядової ради банку та відмовив у погодженні кандидатури незалежного директора, голови наглядової ради Укрексімбанку Торстена Пауля.

Кандидатури членів наглядової ради Укрексімбанку Алли Шульги (представника держави за квотою Верховної Ради) та Оляни Гордієнко (незалежного директора) ще перебувають на розгляді.

Отже, наглядова рада Укрексімбанку також майже повністю сформована – погодження очікують 2 з 9 членів, кандидатури яких на сьогодні перебувають на розгляді у Національного банку.

Читайте також: НБУ випустить 5 мільйонів банкнот номіналом 1000 гривень

Крім того, Національний банк очікує заміни кандидатури члена наглядової ради АТ "Укрексімбанк" Торстена Пауля, якому було відмовлено у погодженні.

Стосовно АТ "Ощадбанк", то погоджено наступні кандидатури: Байба Апін (незалежний директор), Пітер Бріггс (незалежний директор), Міхаель Вайнштейн (незалежний директор), Юрій Храмов (представник держави за квотою Президента).

Раніше Національний банк за результатами оцінки відповідності кваліфікаційним вимогам членів наглядової ради Ощадбанку ухвалив рішення відмовити у погодженні таким особам: Шевкі Аджунеру (голова наглядової ради, незалежний директор), Олексію Грінченку (заступник голови наглядової ради, незалежний директор), Олексію Резнікову (член наглядової ради, незалежний директор), Дмитру Власову (член наглядової ради, представник від Верховної Ради України) та Даніелю Білаку (член наглядової ради, представник від Кабінету міністрів України).

Кандидатури всіх членів наглядової ради Ощадбанку були розглянуті Національним банком, і НБУ очікує заміни п’яти відхилених кандидатур членів наглядової ради цього банку.

"Ми покладаємось на високий професіоналізм та відповідальність обраних осіб, їхню готовність виконувати свої обов’язки відповідно до духу й змісту реформи та стати прикладом для всього фінансового сектору. Окрему увагу ми приділяємо оцінці колективної придатності наглядових рад банків – наявності у всіх членів ради необхідних банку компетенцій та їхній злагодженій спільній роботі. Саме неякісне корпоративне управління заклало основи для банківської кризи, яка розпочалась у 2014 році. Ми всі бачили катастрофічні наслідки, з якими зіштовхнувся сектор через недостатньо якісну роботу наглядових рад. Тому Національний банк як регулятор ринку приділяє величезну увагу якісному корпоративному управлінню і вимагає відповідального ставлення від призначених осіб. Якісне корпоративне управління – наріжний камінь здоров'я фінансового сектору країни", - зауважила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Як відомо, після проведення реформи корпоративного управління в державних банках у 2018 році наглядові ради цих банків мають складатись з дев’яти осіб, шість з яких є незалежними директорами, один є представником за квотою Президента, один – від Кабінету міністрів та один від Верховної Ради. Для визначення претендентів на посади незалежних членів наглядової ради державного банку Кабінет міністрів України утворює конкурсну комісію, до складу якої входять один представник від Президента України, три – від Кабінету міністрів України та один – від профільного Комітету Верховної Ради України, до предметів відання якого належать питання банківської діяльності. Вимоги до членів конкурсної комісії визначає Кабінет міністрів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-