Реформа держпідтримки агровиробників: експерт назвав напрямки

Реформа держпідтримки агровиробників: експерт назвав напрямки

Укрінформ
Програми державної підтримки аграрного виробника в Україні потрібно реформувати в напрямку вибудови ланцюга доданої вартості для малих та середніх виробників та кооперативів.

Про це написала екс-керівник Мінагрополітики (в.о. міністра аграрної політики та продовольства України) Ольга Трофімцева у Facebook.

“Чи потрібно було реформувати систему держпідтримки? Так. Однозначно. І МінАПП починало перенаправляти програми держпідтримки на вибудову ланцюга доданої вартості для малих виробників і кооперативів завдяки стимулюванню переробки. Бо це наступний крок до цивілізованих ринків збуту, внутрішніх і зовнішніх. І це про системність”, - написала Трофімцева.

Вона зазначила, що у 2018 році лише за програмами підтримки тваринництва велика кількість МСБ (малий сімейний бізнес — ред.) і сімейних фермерських господарств (ФГ) отримала кошти на розвиток свого бізнесу.

“Наприклад, 188 ФГ отримали 16 275 тис. грн дотації за утримання 23 тис. корів; 66,7 млн грн. – спрямовано на компенсацію відсотків та вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів; 1 276,7 млн грн. – спрямовано на часткове відшкодування вартості 51 об’єкта , з яких 5 ФГ”, - поінформувала посадовець.

Вона додала, що при цьому розвивалося 20 проектів у скотарстві, 16 проектів у свинарстві, 13 – у птахівництві та 2 – з переробки продукції. І переважно це були самі середні і малі підприємства. Такі ж процеси, за її інформацією, відбувалися і у садівництві та виноградарстві.

Читайте також: НБУ окреслив вимоги до учасників фінансового ринку

За словами очільниці міністерства, інформація про те що 4,4 млрд грн державної допомоги аграріям будуть спрямовані на компенсацію відсотків по кредитах для купівлі землі сільськогосподарського призначення точно не про "скасування дотацій великим на користь малим".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-