Як київські зарплати інфляцію обігнали

Як київські зарплати інфляцію обігнали

Аналітика
Укрінформ
Доходи працюючих киян, як і решти українців, ростуть швидше, ніж інфляція. А нас все ще намагаються переконати, що Україна — найбідніша країна Європи

Департамент економіки та інвестицій КМДА відзвітував, що перше півріччя 2019 року демонструвало позитивні тенденції соціально-економічного розвитку в столиці. Зокрема, порадував ріст середньомісячної заробітної плати, яка перетнула межу у 15 тисяч грн (в еквіваленті майже $600). А це означає, що столичні зарплати услід за загальноукраїнськими вийшли на докризовий рівень. Також за словами директорки Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталії Мельник, в Києві збільшився оборот роздрібної торгівлі, експорт товарів та обсяги будівельних робіт. Побічно, це теж свідчить, що грошей у киян таки побільшало.

А дві країни ЄС вже позаду

Київ крокує “в ногу” з усією країною в частині збільшення доходів громадян. Так, за даними Держстату, у першому півріччі в Україні середня зарплата в червні встановила новий максимум у гривневому еквіваленті - 10 783 грн. У Києві ж за останніми статистичними даними Головного управління статистики у м. Києві - середня зарплата сягнула 15 183 грн, що на 18% перевищує показник аналогічного періоду минулого року і майже у 3,8 рази вище рівня мінімальної заробітної плати в столиці (4173 грн). Разом із тим, до 6,7% скоротився в Києві і рівень безробіття (в цілому по Україні він залишається на рівні 9,6%).

“Середня зарплата в Україні перевищила 410 доларів! У Києві - 600 доларів! А як ми всі з вами знаємо цифри ці залежно від регіону потрібно множити на 1,5-2,0, тому що є ж ще і "неофіційна", - зазначив у своєму дописі в ФБ економіст Михайло Кухар.

Порівнюючи українські зарплати з зарплатами в інших країнах за останніми даними світового зарплатного рейтингу, економіст звернув увагу, що станом на червень 2019 року ми вже випереджаємо дві європейські країни (Сербію і Північну Македонію) та 7 країн колишнього СРСР - Молдову, Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Азербайджан, Вірменію і хвалену Грузію. Від Росії і Білорусі відстаємо відповідно на 50 і 100 доларів.

Інфляція просто не встигає!

Цікаво, що маючи більше доходів, кияни стали активніше реалізовувати свою купівельну спроможність - столична торгівля останнім часом впевнено демонструє позитивні показники.

Зокрема, оборот роздрібу за перше півріччі в Києві зріс на 14,4%, а експорт та імпорт товарів – на 21,4% та 11,6% відповідно (хоча в цілому експортно-імпортне сальдо залишається від’ємним, але це вже питання до стратегії економічного розвитку столичної економіки — Авт.).

При цьому жителі столиці майже вдвічі активніше купували непродовольчі товари, аніж харчі. Так, обсяг продажу непродовольчих товарів у січні–березні 2019 р. в порівнянних цінах збільшився проти січня–березня 2018р. на 19%, у той час, коли обсяг продажу продовольчих товарів відповідно зріс лише на 9,7%. Таким чином можемо спостерігати збільшення частки непродуктового кошика у покупках киян, що підтверджує реальне збільшення доходів киян.

І якщо хтось зауважить про “поїдання” цих доходів інфляцією, то маємо розчарувати скептиків - на споживчому ринку Києва у червні 2019 р. ціни знизилися на 0,8%, а з початку року зросли лише на 4,6%. Тобто темпи росту зарплат на той же період майже втричі випереджують темпи знецінення товарів!

Та навіть якщо порівняти купівельну спроможність за показником “доларової” інфляції, то й тут ситуація виглядає досить втішно. Так, у 2018 році доларова інфляція становила 13%, а ріст зарплат киян “у доларах”, за нашими підрахунками, близько 24%.

І взагалі, за словами Михайла Кухара, умовний долар сьогодні "дорожче" ніж навіть у докризовий період 11 років тому. Тому “середньому” українцю, зокрема і жителю столичного регіону, нема чого бідкатися — його доходи останніми роками за всіма показниками реально ростуть так, що ніяка інфляція їх не встигає з’їдати.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-