НБУ з початку року купив на міжбанку $1,2 мільярда

НБУ з початку року купив на міжбанку $1,2 мільярда

Укрінформ
З початку року Національний банк придбав на міжбанку 1,2 мільярда доларів США.

Про це сказав заступник голови Національного банку України Олег Чурій на зустрічі з бізнес-спільнотою Дніпра, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"Завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку з початку року Національний банк придбав на ринку 1,2 мільярда доларів США, водночас політика штучного утримання курсу в попередні роки коштували валютним резервам країни близько 40 млрд доларів США», - сказав Чурій.

На його думку, разом із запровадженням плаваючого курсу та валютною лібералізацією важливо, щоб поступово відбувалась дедоларизація української економіки, тобто зниження частки кредитів та депозитів в іноземній валюті. Сьогодні рівень доларизації перевищує 40%, однак її природний показник для України становить близько 20%.

Дедоларизація має відбуватись у природній спосіб: через збільшення привабливості розрахунків та накопичень у національній валюті.

"Жорстку монетарну політику, спрямовану на зниження інфляції, теж можна вважати опосередкованим інструментом дедоларизації, адже вона робить гривню привабливішою для інвестицій та накопичень", - зазначив Чурій.

Читайте також: НБУ не вбачає загрози у зацікавленості нерезидентів до українських ОВДП

У зустрічі з бізнес-спільнотою Дніпра, яка відбулась у рамках інформаційних днів НБУ «Економічний експрес», взяли участь майже 60 місцевих підприємців. Вони, зі свого боку, цікавились переважно механізмами нового валютного регулювання, а також перспективами пом’якшення монетарної політики і зниження облікової ставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-