НБУ вважає позов проти Рожкової посяганням на незалежність Центробанку

НБУ вважає позов проти Рожкової посяганням на незалежність Центробанку

Укрінформ
Якщо суд задовольнить позов щодо обмеження виконання Катериною Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ, Нацбанк розцінюватиме це як блокування роботи фінустанови, посягання на його незалежність.

Про це йдеться у коментарі прес-служби НБУ.

Разом з тим прес-служба повідомляє, що Нацбанк наразі не отримав відповідної позовної заяви, а про її існування дізнався із повідомлення на сайті Окружного адмінсуду Києва.

"Сьогодні Національному банку стало відомо з веб-сайту Окружного адміністративного суду міста Києва про надходження позову від народного депутата Юрія Савчука з метою заборонити Катерині Рожковій виконувати повноваження першого заступника голови НБУ. Відповідно до повідомлення прес-служби суду, позивач просить суд визнати протиправними дії Катерини Рожкової щодо незаконного сприяння третім особам у сфері валютного регулювання і нагляду та зобов’язати її утриматись від таких дій. Разом із позовом депутат подав заяву про його забезпечення, в якій просить суд до вирішення спору по суті заборонити Катерині Рожковій брати участь в роботі та засіданнях Правління НБУ", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим у прес-службі НБУ наголошують, що законні підстави щодо обмеження виконання Катериною Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ відсутні.

"У випадку задоволення Окружним адміністративним судом міста Києва ухвали про забезпечення позовної заяви Національний банк матиме підстави вважати, що здійснюється пряме блокування роботи Національного банку, а також посягання на його незалежність, та створено загрози для забезпечення стабільності національної грошової одиниці", - заявляє регулятор.

Разом з тим в НБУ нагадали, що підстава звільнення заступника голови Національного банку "за рішенням суду" чинним законодавством не передбачена. А також додали, що "минулого року депутати Верховної Ради Ігор Луценко та Олександр Дубінін також намагалися у судовому порядку обмежити Катерину Рожкову у виконанні посадових повноважень. 15 травня 2018 року Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу НБУ та підтвердив правомірність виконання Катериною Рожковою своїх посадових обов’язків".

Читайте також: Окружний адмінсуд може позбавити Рожкову повноважень заступника голови НБУ

"Національний банк занепокоєний ситуацією, що українські суди дедалі частіше стають інструментом тиску та впливу політиканів на роботу центрального банку. Ці обставини вкотре наглядно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційного використання судової системи як інструменту для політичного тиску на органи державної влади", – так прокоментував ситуацію начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов народного депутата з фракції "Народний фронт" Юрія Савчука з проханням заборонити Катерині Рожковій виконувати повноваження першого заступника голови Національного банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-