У справі ПриватБанку немає збитків держави - Луценко

У справі ПриватБанку немає збитків держави - Луценко

Укрінформ
Генпрокуратура України не видавала підозр у справі ПриватБанку, тому що юридично у держави немає збитків від кредитів, виданих пов'язаним компаніям колишніх власників.

Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"ПриватБанк надавав кредити різним клієнтам, часто пов'язаним з колишніми власниками банку: феросплавному заводу, хімзаводу і т. д. Потім кошти відправляли в офшорні юрисдикції і там проганяли кошти за один день по сотні фірм. Вже звідти ці кошти виходили на американську фірму, яка купувала на себе: нерухомість у Нью-Йорку, кар'єр в Австралії, яхту або літак. Загальна сума активів, куплених таким чином, становить близько $ 5,5 млрд. Це кошти відкритих кредитних ліній. Термін їх повернення ще не настав", - повідомив Луценко.

Він додав, що колишній співвласник банку, олігарх Ігор Коломойський за погодженням з Нацбанком провів реструктуризацію боргів і зможе віддавати гроші за цими кредитами наступні 10 років.

Читайте також: НБУ оскаржив рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку

"Таким чином, у нас загальна сума збитків, яка висить перед Приватом, була реструктуризована на наступні 10-12 років. Іноді під 2% річних. Деякий час вони ці кредитні лінії обслуговували, але потім припинили. Тепер запитання: чи є тут стаття 191 (розкрадання в особливо великих розмірах - ред.)? Для її застосування слідство має виявити суму збитків. Проте, факт настання збитків може статися тільки в двох випадках: або в останній день кредитної лінії - через 10-12 років, тому що позичальник має право заплатити все в останній день. Або є інший спосіб довести збитки - розірвати ці лінії через те, що вони не обслуговуються", - поінформував генпрокурор.

За його словами, такий процес він почав у 2017-2018 роках, але отримав лист від тодішнього міністра фінансів Олександра Данилюка, що це може зашкодити процесу в Лондонському суді.

На запитання, чи чекати підозр у справі ПриватБанку 10 років, Луценко відповів: "Ні, ми дочекаємося рішення апеляції Лондонського суду і після цього можемо повернутися до того, що пропоную я".

"Розірвати тут, в Україні, кредитні лінії, які не обслуговуються, щоб потім з'явилися збитки. Сума не має значення. Як тільки ми отримаємо збитки ПриватБанку, то ця особа відразу отримає підозру. І тоді ми зможемо вийти на беніфіціарів, які стоять за позичальниками", - уточнив він.

Також генпрокурор зазначив, що у справі рефінансу НБУ для ПриватБанку довести, що рефінансу був використаний нецільовим чином, не вдалося.

"Більше того, весь рефінанс повернули тому, хто його давав", - заявив Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-