НБУ оскаржив рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку

НБУ оскаржив рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку

Укрінформ
У Національному банку оскаржили обидва рішення Окружного адмінсуду Києва щодо незаконності націоналізації ПриватБанку.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк України 24 травня подав апеляційні скарги на два рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року у справі №826/7432/17 за позовом Коломойського І.В. про скасування рішення про виведення неплатоспроможного ПАТ КБ "Приватбанк" з ринку за участю держави та у справі № 826/13813/17 за позовом колишнього акціонера банку кіпрської компанії Тріантал Інвестментс ЛТД про скасування рішення комісії НБУ про визначення переліку пов'язаних осіб з ПриватБанком", - йдеться у повідомленні.

Також Національний банк України звернув увагу на окремі аргументи суду, що стали підставою для ухвалення цих оскаржуваних судових рішень.

Зокрема, на думку фахівців НБУ, Окружний адміністративний суд м. Києва повністю проігнорував встановлення Національним банком потреби ПриватБанку в його докапіталізації; невиконання ПриватБанком та його акціонерами І.Коломойським та Г. Боголюбовим програми фінансового оздоровлення щодо докапіталізації банку, що і стало підставою для віднесення банку до категорії неплатоспроможних; зробив хибні висновки, що підставою для прийняття рішення були лише доповідні записки структурних підрозділів НБУ, що не відповідає дійсності.

Читайте також: ПриватБанк подав на Коломойського до суду в США

У НБУ відзначили, що суд неправильно застосував норми матеріального права щодо суті кредитних ризиків та формування резервів під них та дійшов хибного висновку, що кредитні ризики розраховуються банками виключно за кредитними договорами, за якими є прострочення виконання, а у всіх інших випадках резерви за активними операціями взагалі не мають формуватися. Крім того, стверджують у Нацбанку, суд не зміг надати визначення поняттю "активна операція" та прирівняв його до поняття "невиконана операція".

Національний банк підкреслює, що рішення щодо переходу ПАТ "ПриватБанк" у власність держави та інші рішення, які супроводжували цей процес, були підготовлені, скоординовані та ухвалені на державному рівні задіяними державними органами у чіткій відповідності до статті 41.1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це рішення дозволило захистити понад 20 млн громадян України, які зберігають кошти в цьому банку та користуються його сервісами. Зокрема, 3,2 млн пенсіонерів та 1,6 млн представників інших соціально незахищених верств населення.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

Втім, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року. В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі в цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Загалом у судах, як в Україні, так і за кордоном, знаходяться близько 240 справ, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку і боргами його колишніх власників за кредити рефінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-