НБУ змінив порядок урахування банками інформації з Кредитного реєстру

НБУ змінив порядок урахування банками інформації з Кредитного реєстру

Укрінформ
Національний банк України запроваджує порядок урахування банками інформації з Кредитного реєстру НБУ під час розрахунку розміру кредитного ризику.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Згідно із запроваджуваними вимогами, банк повинен буде класифікувати за найгіршим класом боржника-фізичну особу, щодо якої в Кредитному реєстрі є інформація про дефолт цього боржника в інших банках", - зазначили в регуляторі.

Банк також має понижувати клас боржника – юридичної особи, у тому числі до найгіршого, якщо в Кредитному реєстрі є інформація про дефолт або високу ймовірність дефолту цього боржника в інших банках.

"Унесені зміни підвищать якість оцінки банками кредитного ризику завдяки врахуванню стану виконання боржником своїх зобов’язань в інших банківських установах, використовуючи при цьому інформацію з Кредитного реєстру", - акцентували в НБУ.

Відповідні зміни до Положення № 351 унесені постановою Правління НБУ № 70 від 16 травня 2019 року "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набуває чинності з 21 травня 2019 року.

Вимоги будуть застосовуватись у тестовому режимі з 1 липня 2019 року та стануть обов’язковими для виконання з 1 грудня 2019 року. Поступове впровадження зазначених вимог до оцінки кредитного ризику дозволить банкам доопрацювати внутрішні положення та налаштувати IT-системи.

Читайте також: НБУ врегулював визначення ознак пов’язаності осіб з банком

Як відомо, кредитний ризик є одним із основних ризиків, притаманних банківській діяльності. Своєчасне виявлення ознак, які можуть свідчити про зростання кредитного ризику, сприяє прийняттю банками вчасних та ефективних рішень щодо його мінімізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-