Глава Нацкомісії у сфері зв'язку назвав свої пріоритети на цій посаді

Глава Нацкомісії у сфері зв'язку назвав свої пріоритети на цій посаді

Укрінформ
Поліпшення якості мобільного зв’язку, впровадження 5G вже з наступного року та реформи у телеком-галузі стануть пріоритетами у роботі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Про це написав голова НКРЗІ Олександр Животовський на своїй сторінці у Facebook.

"Пріоритети прості: поліпшення якості зв’язку, провадження нових технологій та реформа галузі", - зазначив він.

Так, за словами Животовського, щодо якості мобільного зв’язку, вже у цьому році необхідно дати можливість операторам запроваджувати нові технології (3/4G) у «низьких» частотах 800/900 МГц. Для цього, зокрема, глава НКРЗІ вважає необхідним переліцензування діючих операторів

"Коли люди скаржаться на якість, особливо на дорогах та в селах, а також у поїздах - це якраз тому, що досі нам вдалось впровадити нові технології у «високих» діапазонах - 1800, 2100, 2600. Оскільки у 800-900МГц частот мало і вони всі зайняті операторами, мовниками та військовими, у нас не вийде зробити тендер цього разу, тому робочий механізм буде шляхом переліцензування діючих операторів, з врахуванням обмежень від мовників та військових", - зазначив він.

Крім того, на думку Животовського, впровадження зв'язку стандарту 5G можливе вже з наступного року.

“Ми аналізуємо частоти, що можуть бути використані для 5G. Деякі вже очевидні - це 700 МГц та 3400 МГЦ. Деталі стосовно решти необхідних частот - а це вище 20 ГГц - будуть визначені цієї осені на WRC 2019. Ключове на цьому етапі - досягнення домовленостей з мовниками та військовими щодо умов переходу з 700-800МГц у більш низькі діапазони. У світі, це - називається звільненням «цифрового дивіденду»", - написав він.

Читайте також: В Україні можуть відкласти запуск ринку електроенергії з 1 липня - Укренерго

За словами Животовського, ця робота розпочнеться одразу після остаточного завершення виборчої кампанії.

"Із очевидних причин, домовлятися з Нацрадою та мовниками будемо після закінчення виборів. Також необхідний інгредієнт - це діалог з операторами. Не секрет, що досі відкрите питання бізнес кейсу для 5G. Адже на відміну від попередніх технологій «G», п’ятий - це більше про інфраструктуру та суміжні галузі, ніж про наші з вами смартфони. Тому, ми тільки вітаємо самостійні ініціативи операторів, а також у співпраці з Міністерством інфраструктури, щодо різного роду кейсів використання нових технологій", - написав очільник НКРЗІ.

Щодо необхідних реформ галузі, це, на думку Животовського, потрібно розпочинати зі зміни законодавства.

"У Телеком галузі є два базові закони - «Про телекомунікації» та «Про радіочастотний ресурс». Обидва були прийняті давно, та, як ви можете здогадатися, не зовсім співпадають з розвитком самої галузі сьогодні. Ще у 2015 році, після великої роботи разом з операторами, всіма державними органами, профільним комітетом ВРУ, були зареєстровані відповідні проекти законів. На жаль, незважаючи на шалені зусилля профільного комітету та його Голови Олександра Данченко, поки успіху ми тут не бачимо. Що тут казати, процитую класика - «лупаємо цю скелю далі»", - підкреслив він.

Він також повідомив, що уже восени планується подати до Уряду проект змін до двох базових постанов - про план РЧР та про вартість ліцензій.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко 14 травня перепризначив главу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації Олександра Животовського на новий термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-