Держборг України цьогоріч зменшився до 59% ВВП - НБУ

Держборг України цьогоріч зменшився до 59% ВВП - НБУ

Укрінформ
Державний та гарантований державою борг з початку 2019 року зменшився на 1,0% і станом на кінець березня становив 2,147 трлн грн або до 59% ВВП.

Про це йдеться в Інфляційному звіті за квітень 2019 року, повідомляє прес-служба НБУ.

"Кошти залучалися як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Попри такі залучення державний та гарантований державою борг у цілому зменшився на 1,0% з початку року – до 2147 млрд грн станом на кінець березня 2019 року. Це зумовлено виплатами за гарантованим боргом, зокрема перед МВФ. Додатковим чинником було незначне зміцнення гривні. У підсумку тривало зниження співвідношення боргу і ВВП (за оцінками НБУ – до 59%)", - йдеться в документі.

У Нацбанку зазначають, що на початку року уряд активно залучав боргові ресурси. Це, по-перше, пов'язано зі щільним графіком погашення боргу, а по-друге, з потребою у фінансуванні дефіциту з огляду на незначні надходження від приватизації.

Стосовно запозичень, як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках, кошти було отримано від дорозміщення ОЗДП та позики під гарантії Світового банку. Однак ключовим джерелом фінансування дефіциту залишилися запозичення на внутрішньому ринку – як у національній, так і в іноземній валюті. Левову їх частку становили короткострокові папери.

У Нацбанку зауважили, що хоча обсяги погашення зобов'язань були значними, залучення суттєво їх перевищили.

Читайте також: НБУ визначив переможців першого етапу конкурсу на кращу монету 2018 року

Як повідомляв Укрінформ, згідно з даними Мінфіну, у 2018 році державний та гарантований державою борг України скоротився до 60,9% від ВВП з 71,8% - у 2017 році.

Розмір державного та гарантованою державою боргу станом на 31 грудня 2018 року становив 78,32 млрд доларів, або 2,169 трлн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-