Херсонський кавун, карпатський мед: які бренди хоче захистити Україна

Херсонський кавун, карпатський мед: які бренди хоче захистити Україна

Список
Укрінформ
Визначено продукти, які можуть увійти до переліку географічних зазначень в Україні Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило перелік українських продуктів, які потенційно можуть бути зареєстровані як географічні зазначення.

Про це повідомив проект “Географічні зазначення в Україні” на своїй сторінці у Facebook із посиланням на лист за підписом в. о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої.

“Маємо перелік пріоритетних географічних зазначень, над реєстрацією яких працюватиме наш проект. Його затвердило Міністерство аграрної політики та продовольства України”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Херсонський кавун незабаром стане брендовим продуктом

Зазначається, що першими українськими продуктами з ГЗ (подано робочі назви) будуть: вино - захищена назва походження "Шабський"; вино - захищена назва походження "Ялпуг"; сир - захищена назва походження "Гуцульська овеча бриндзя"; кавун - захищена назва походження "Херсонський кавун"; черешня - захищена назва походження "Мелітопольська черешня"; мед - захищене географічне зазначення "Карпатський мед"; вино - захищене географічне зазначення "Закарпаття"; вино - захищене географічне зазначення "Білгород-Дністровський".

Як повідомляв Укрінформ, марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва й особливий зв'язок з територією, де його виготовляють. Отримання марки географічного зазначення має на меті не лише захист продукту, а ще і просування його на закордонних ринках. Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан. Існує багато продуктів, назви яких не дозволяється використовувати незареєстрованим виробникам. Так, приміром, за Угодою про асоціацію з ЄС, Україна до 2026 року має відмовитися від використання захищеного географічного зазначення “коньяк” для вітчизняної продукції, тож наразі для українського коньяку шукають іншу назву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-