В Україні цієї весни висадили 24 тисячі гектарів лісу

В Україні цієї весни висадили 24 тисячі гектарів лісу

Укрінформ
В Україні під час весняної лісокультурної кампанії, за попередньою інформацією, було висаджено 23,8 тис. гектарів лісу, з яких 1,3 тис. га - нові ліси.

Про це йшлося на засіданні колегії Державного агентства лісового господарства України, яка була присвячена підсумкам лісогосподарської галузі у І кварталі 2019 року, повідомляє прес-служба Держлісагентства.

“В Україні тривають роботи з відновлення лісів на місцях минулорічних суцільних зрубів (заготівлі деревини). Станом на сьогодні, під час весняної лісокультурної кампанії, вже посаджено 23,8 тис. га лісу (попередні дані). У тому числі, за рахунок лісорозведення створено 1,3 тис. га нових лісів”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом у 2019 році передбачається відтворити лісові насадження на площі понад 38 тис. га.

Також під час колегії наголосили, що ліси є важливим фактором збереження біологічного і ландшафтного різноманіття. Тому останнім часом до складу установ природно-заповідного фонду включено понад 55 тис. га лісів підпорядкованих лісогосподарських підприємств. Так, у сфері управління Держлісагентства згідно з указом Президента України №130 від 11 квітня 2019 року з’явилась нова природоохоронна установа на Львівщині – національний природний парк “Бойківщина”.

Читайте також: В Україні запровадили електронну систему обліку деревини

За інформацією Держлісагентства, відповідно до законодавства, відтворення лісу на місці суцільних зрубів має відбутися протягом двох років. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та запровадження інших заходів для висаджування лісу або сприянню його природному поновленню. Зазвичай, лісівники проводять відтворення лісу вже на наступний після заготівлі деревини рік, а інколи, якщо є всі умови, і того ж року. Найбільш сприятливі погодні умови для відтворення лісів – навесні та восени. Тож, у 2019 році відтворення лісів відбувається, переважно, на місцях суцільних зрубів 2018 року.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з даними Держлісагентства, у 2017 році площа суцільних зрубів становила 40 тис. га. У 2018 році відтворено лісів на площі майже 44 тис. г. (створено 1,9 тис. га нових лісів). Обсяги відтворення лісів за останні п’ять років становили 251 тис. га, що на 11% більше за площу суцільних зрубів (227 тис. га).

Загалом, лісистість України становить 15,9%. Наша держава посідає дев'яте місце у Європі за площею лісів та шосте — за запасами деревини. Загальна площа лісових ділянок, що належить до лісового фонду України, становить 10,4 млн га, в тому числі вкрито лісовою рослинністю 9,6 млн га. У підпорядкуванні Держлісагентства перебуває 7,6 млн га лісів, або 73% від загальної площі лісів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-