Рішення суду щодо “Приватбанку”: ринок реагує спокійно

Рішення суду щодо “Приватбанку”: ринок реагує спокійно

Аналітика
Укрінформ
Оприлюднення судової ухвали щодо націоналізації банку Коломойського на економічній ситуації в країні і на роботі самої фінустанови не позначилося

Як ми повідомляли, у четвер 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши справу за позовом Ігоря Коломойського до Нацбанку, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію “Приватбанку”.

В Уряді й НБУ заявили, що у відведені законом терміни (30 днів) обов’язково оскаржать це рішення. Підтримав таку позицію і президент Петро Порошенко. У відеозверненні він заявив, що ситуація з поверненням "Приватбанку" Коломойському вкрай небезпечна. "Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні у цілому – дефолтом та новою економічною кризою. Тому уряд правильно робить, що оскаржує це рішення", – наголосив глава держави.

Тим часом заступниця голови НБУ Катерина Рожкова запевнила: екс-акціонер “Приватбанку” Ігор Коломойський не отримає компенсацію за націоналізацію фінустанови, оскільки не зможе довести у суді факт заподіяння йому збитків.

Адже ситуація, за її словами, протилежна: банк із від’ємним капіталом отримав від держави на докапіталізацію понад 155 мільярдів гривень.

Ситуація, яка розгортається довкола “Приватбанку”, під постійним контролем наших міжнародних партнерів. У цьому запевнили в американському посольстві у Києві. При цьому представники амбасади нагадали: “У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення Уряду і НБУ націоналізувати “Приватбанк” – як єдиний ефективний метод захисту вкладників банку, українського народу та бізнесу, а також забезпечення стабільності фінансової системи країни”.

До речі, поки що жодних підстав для занепокоєння ситуацією, пов’язаної із оприлюдненням судового рішення, немає. Ринок доволі спокійно відреагував на резонансну новину. Зокрема, гривня на міжбанку навіть дещо зміцнилася щодо долара – у порівнянні з ранковими котируваннями (26,86-26,89) завершилися торги на рівні 26,83-26,86. При цьому ажіотажного попиту на валюту не було. Щоправда, як пишуть користувачі соцмереж, в “обмінниках” зростає в ціні євро. Але експерти заспокоюють і нагадують: головна розрахункова валюта у нас – саме американський “зелений”.

Про стабільну роботу заявили і в самому “Приватбанку”, спростувавши чутки про можливе обмеження зняття готівки через банкомати. Як повідомив голова правління фінустанови Петро Крумханзл, підвищеної активності клієнтів, які хочуть зняти гроші, немає. "Ми не бачимо нестандартних ситуацій, банк забезпечений ліквідністю і працює прибутково", – зауважив топ-менеджер.

Також нагадаємо: цими днями у “Приватбанку” відзвітували про запровадження нової послуги для клієнтів. Далі – докладніше (ця частина статті готувалася ще до оприлюднення резонансного судового рішення. – Ред.)

Купівля валюти через термінал: курс вигідніший, ніж «у касі»

Поки що йдеться про обмін готівкової гривні на безготівкові долари і євро. Державний "Приватбанк" започаткував надання послуг із продажу безготівкової валюти через мережу терміналів самообслуговування. Йдеться про найпопулярнішу в українців конвертовану валюту – долари і євро. Купити їх за готівку (із автоматичним переказом на валютну картку чи на рахунок) можна цілодобово в будь-якому терміналі банку.

1. Як це працює: Щоб миттєво поповнити валютну картку або рахунок, достатньо авторизуватися в терміналі за допомогою будь-якої картки банку, вибрати меню «Банківські послуги» –> «Обмін валют», обрати потрібну валюту, номінал і картку для зарахування коштів. Після чого внести гривневу готівку.

2. Привабливий курс: Виявляється, купівля валюти у такий спосіб навіть вигідніша для клієнта. Адже, як запевнили у прес-службі “Приватбанку”, “жодні додаткові комісії при здійсненні таких операцій не сплачуються. Обмін проводять за безготівковим курсом, трохи нижчим від встановленого банком готівкового курсу. А курс визначають на початку кожного робочого дня”. Приміром, у середу безготівковий курс “Приватбанку” становив 26 гривень 88 копійок. Тоді як купити валюту у банківському відділенні можна було за курсом 26.95. Причому, банк не встановлює жодних “власних” обмежень на придбання валюти. Діють лише загальні правила, визначені уже згаданим Законом “Про валюту і валютні операції”: щодоби онлайн можна купити валюту на суму, що не перевищує 150 тисяч гривень (в еквіваленті).

Перші підсумки онлайн-обміну валют

Нагадаємо, із 7 лютого “Приватбанк” започаткував і послугу обміну популярних в Україні USD і EUR-валют онлайн у веб-версії і мобільному банку “Приват 24”. За потреби клієнти можуть переказувати кошти із карти на карту та з карти на депозит за поточним безготівковим курсом. “При цьому комісійні виплати за такі операції відповідають розміру стандартної карткової комісії”, – повідомили у прес-службі банку. Там запевнили,| що така послуга користується неабиякою популярністю. Скажімо, у березні через онлайн-сервіс обміну валют у “Приват24” клієнти купили майже 24 мільйони доларів, продали – 22,5 мільйонів. За місяць послугою скористалися 134 тисячі людей. Середній обсяг операції з купівлі доларів через “Приват24” – 179 доларів. Продають клієнти фінустанови через онлайн-сервіс в середньому по 117 американських “зелених”.

Нагадаємо також, що “Приватбанк” нині освоює нову версію системи “Приват24” для Android і iOS. До кінця року триватиме перехідний період – паралельно працюватиме і стара версія сервісу.

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-