Мінагро затвердило нові вимоги до імпорту тварин

Мінагро затвердило нові вимоги до імпорту тварин

Укрінформ
У Мінагро затвердили вимоги до імпорту в Україну живих тварин, їхнього репродуктивного матеріалу та харчових продуктів тваринного походження, а також кормів для тварин.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

“Наказ «Про затвердження Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки» затверджено Міністерством аграрної політики та продовольства України 16 листопада 2018 року за №553 та зареєстровано Міністерством юстиції України 4 квітня 2019 року за №1101/5”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що, оскільки чинні в Україні вимоги до імпорту вже не відповідають сучасним реаліям торговельних відносин, за підтримки Проекту Євросоюзу “Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в України” було розроблено проект нового наказу.

Для цього було проаналізовано та використано досвід ЄС (15 регламентів, директив та рішень) та міжнародні стандарти (Кодекси здоров’я МЕБ).

Наказом передбачено кілька новацій, серед них - дозвіл імпортувати тварин із безпечних зон, якщо не вся територія країни-імпортера вільна від тієї чи іншої хвороби тварин; зменшення кількості діагностичних заходів щодо живих тварин на території країни-експортера, а отже, й зменшення витрат операторів ринку; оновлення вимог щодо походження сировини для виробництва харчових продуктів.

Також розширено перелік продуктів, які можна експортувати в Україну, таких як желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки та равлики — загалом 33 види самих продуктів та продуктів їхньої переробки.

Читайте також: Експорт українських товарів цьогоріч виріс на 8% - МЕРТ

З прийняттям зазначеного наказу визнається таким, що втратив чинність, наказ Державного департаменту ветеринарної медицини, Міністерства аграрної політики України від 14 червня 2004 року №71 «Про затвердження Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україні об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 червня 2004 року за №768/9367 (зі змінами).

Наказ про нові вимоги до імпорту живих тварин та продуктів тваринного походження набере чинності через півроку після опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-