Коболєв упевнений, що Nord Stream-2 не запустять до 2020 року

Коболєв упевнений, що Nord Stream-2 не запустять до 2020 року

Укрінформ
Північний потік-2 не буде можливості практично використовувати для транспортування газу до 1 січня 2020 року, коли завершується чинний контракт між Нафтогазом і Газпромом щодо постачання газу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час круглого столу щодо майбутнього транзиту газу територією України заявив голова правління Групи Нафтогаз Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз всі виявляють цікавість, що трапиться з 1 січня 2020 року. Але зараз є лише одне питання, на яке є визначена відповідь. У жодному разу Північний потік-2 не буде введений в експлуатацію до цієї дати. Зараз, після того, що трапилося у Данії, - це, безумовно, не заборона, але це ще одна велика затримка. Доволі очевидно, що остання дата, на яку розраховував консорціум, не буде досягнута. Що означає, що цей газопровід не матиме можливості транспортувати газ в Європу з 1 січня 2020 року. Не загадуючи на велику перспективу, але стосовно наступної зими ми вже можемо припускати, що відбуватиметься внаслідок цього», - зауважив Коболєв.

У цій ситуації, за його словами, російському Газпрому доведеться або скорочувати обсяги постачання газу в Європу, або домовлятися з Україною про умови транзиту за європейськими правилами.

Повертаючись до перспективи транзиту російського газу територією України, Коболєв зазначив, що всі європейські аналітики зараз задаються лише одним питання – чи зможе Газпром обійтися без використання української ГТС, якщо Північний потік-2 не буде запущений?

«Якщо не буде Північного потоку-2 і не буде задіяний Турецький потік, Газпром (без української ГТС - ред.) не зможе повною мірою виконати свої експортні зобов’язання з мінімального обсягу поставок газу. Якщо буде задіяний лише турецький маршрут, але все ще без Північного потоку-2, тоді Газпром може справитися без України, залишаючись на мінімальному рівні. Якщо будуть задіяні Турецький потік та Північний потік – так, очевидно, Газпром зможе напевно обійтися без українських потужностей. Але Північний потік-2 напевно не буде задіяний, тож в цій ситуації Газпром матиме лише два варіанти», - сказав голова правління Групи Нафтогаз.

За його словами, перший варіант, який може обрати Газпром – це постачати в Європу мінімальний обсяг газу і спробувати використати важку ситуацію з безпекою газопостачання з тим, щоб продовжувати проштовхувати Північний потік-2 навіть більш жорстко, ніж росіяни роблять це зараз.

«Це не далеко не теоретична можливість. Вони вже робили так у 2006 та 2009 році, і обидві кризи були прив’язані до України, тож нічого нового у цій тактиці немає. Багато людей є скептичними до цього варіанту, і я один з них. Тому що у цьому випадку Газпром втратить велику кількість грошей, що буде важким ударом по компанії, яка й без того зараз перебуває в не дуже доброму фінансовому стані», - наголосив Коболєв.

Читайте також: Данія ще раз відмовила Газпрому щодо маршруту Nord Stream-2

Він зауважив, що така тактика Газпрому неминуче призведе до відчутного підвищення ціни на газ на європейському ринку. Але якщо Європейський Союз у якості відповіді обере варіант заміни газу від Газпрому зрідженим газом, використовуючи вже наявні термінали на повну потужність, це може частково компенсувати тактику Газпрому, який намагатиметься продавати в Європу менше газу, але за вищою ціною.

«Другий варіант, який є у Газпрому – це укласти контракт з Україною. Я вважаю, що цей варіант є більш ймовірним, і він буде вигідним для всіх залучених сторін. Тому що перша опція підірве репутацію Газпрому і репутацію самого газу, як палива, що використовується як політичний важіль», - сказав керівник Нафтогазу.

За його словами, ця, друга опція, також поділяється на два варіанти.

Перший – це укласти довгостроковий контракт між Газпромом та оператором української ГТС. Навколо цього варіанту, як нагадав Коболєв, українська сторона веде важкі переговори з Газпромом у тристоронньому форматі за допомогою Європейської Комісії.

«Другий варіант – мати короткотермінове резервування обсягів, які український оператор ГТС надає іншій стороні за фіксованим тарифом і з наданням відповідних фінансових гарантій. У цьому випадку Україна не матиме можливості сказати «ні». Так, тарифи (на транзит) в такому випадку будуть вищими, але це означатиме укладення контракту на рік, або на півроку, без будь-яких подальших зобов’язань», - зауважив Коболєв.

Він окремо наголосив на тому, що для української сторони пропозиція Газпрому продовжити чинний контракт є неприйнятною, адже Україна адаптує ГТС та власне законодавство у газовій сфері до європейських стандартів, та очікує, що новий контракт із Газпромом буде укладений у повній відповідності до так званого 3-го енергопакету ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-