Україна приєдналась до Європейського механізму взаємодії CEF - Омелян

Україна приєдналась до Європейського механізму взаємодії CEF - Омелян

Фото
Укрінформ
Україна приєдналася до європейських проектів у рамках механізму «З’єднання Європи» (Connecting Europe Facility - CEF).

Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час участі у конференції “TEN-T & CEF Conference”, яка проводиться Європейською комісією в місті Бухарест (Румунія), повідомляє прес-служба міністерства.

«Так, від сьогодні Україна може брати участь у спільних з державами-членами ЄС проектах, що стосуються транскордонної інфраструктури. Наприклад, спорудження або удосконалення залізничних маршрутів, які пролягають територією України, з’єднуючи з європейською залізничною мережею через сусідні Польщу, Румунію, Словаччину або Угорщину. Можливим є також започаткування спільних проектів удосконалення портової інфраструктури, у тому числі, у регіонах Приазов’я», - наголосив Омелян.

Він зауважив, що співробітництво Україна - ЄС ніколи не було таким інтенсивним і продуктивним, як протягом останніх п’яти років.

"Сьогодні Україна приєдналася до Європейського механізму взаємодії Connecting Europe Facility. Це стало ще одним важливим кроком на шляху до повної інтеграції транспортної інфраструктури до ЄС", - додав міністр інфраструктури України.

Читайте також: Миколаївський залізничний вокзал планують віддати у концесію

Європейський комісар з питань транспорту Віолета Бульц та керівництво Європейського інвестиційного банку позитивно оцінили розширення співпраці між Україною та ЄС та запросили Україну брати участь у проектах у рамках механізму CEF. Бюджет CEF у транспортній сфері складає близько 23,5 млрд євро, але у 2020 році його може бути збільшено.

У рамках конференції міністр інфраструктури України провів зустріч з Європейським комісаром із питань транспорту Віолетою Бульц. Сторони обговорили важливі питання співпраці Україна − ЄС у сфері транспорту та інфраструктури, зокрема, приєднання України до Європейського механізму взаємодії CEF, допомогу ЄС у відновленні інфраструктури Приазов’я, розвиток транспортних коридорів Рейн – Дунай та Східно-середземноморського, що відносяться до Європейської базової транспортної мережі TEN-T, розширення авіаційного та залізничного сполучення з ЄС.

Водночас Бульц зазначила, що Україна має посилити роботу щодо прийняття Верховною Радою України пакету транспортних євроінтеграційних законів.

Як відомо, європейський механізм взаємодії (CEF) надає підтримку транс'європейським мережам та інфраструктурним проектам в секторі транспорту, комунікацій та енергетики. Окрім грантів, CEF пропонує фінансову підтримку проектів за допомогою інноваційних фінансових інструментів, таких як гарантії та проектні облігації.

Фото: Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-