Електрику водоканалам постачатимуть і після 1 квітня - рішення уряду

Електрику водоканалам постачатимуть і після 1 квітня - рішення уряду

Укрінформ
ДП «Укрінтеренерго» постачатиме водоканалам електроенергію і після 1 квітня 2019 року, якщо вони не знайдуть іншого постачальника.

Про це сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко з посиланням на рішення уряду, повідомляє Урядовий портал.

"Уряд своїм рішенням продовжив дію безстрокових договорів ДП «Укрінтеренерго» у ролі постачальника "останньої надії" з водоканалами, допоки вони не знайдуть іншого постачальника або не перейдуть у статус захищеного споживача", - зазначив Зубко.

Він пояснив, що це рішення дасть можливість працювати водоканалам, які наразі не мають іншого постачальника. Додатково уряд дав можливість водоканалам укладати з Укрінтеренерго договори щодо реструктуризації заборгованості за електроенергію.

За словами віце-прем'єра, уряд спільно з депутатами напрацював законопроект №9406, який зараз перебуває на розгляді у парламенті, - його ухвалення дасть можливість водоканалам не платити авансові внески постачальнику електроенергії.

«Ми будемо наполягати на його першочерговому прийнятті. Можливості сплачувати авансову плату водоканали не мають. Принцип їх роботи зрозумілий всім – вони постачають воду лише після того, як отримають плату від населення, оптових і промислових споживачів. А на це йде мінімум місяць. Тому прийняття цього закону є вкрай необхідним, і він є коригуючим стосовно прийнятого Закону «Про ринок електричної енергії», – підкреслив Зубко.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2019 року в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Найбільших змін зазнали умови постачання електроенергії для юридичних осіб.

Підприємства, організації, установи, договірна потужність електроустановок яких перевищує 150 кВт, мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії та укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які не знайшли постачальника у новому ринку, згідно зі ст.64 закону України "Про ринок електроенергії" та рішенням Кабінету міністрів, з 1 січня стали клієнтами постачальника "останньої надії" (ПОН), функції якого по всій території України виконує ДП "Укрінтеренерго". За даними операторів системи розподілу, по всій країні налічується 1 339 таких споживачів.

Читайте також: Уряд врегулював механізм надання послуг поводження з побутовими відходами

Асоціація “Укрводоканалекологія” попереджала, що з 1 квітня 2019 року 5 мільйонів українців можуть залишитися без води. Адже за новим законом, постачання електроенергії здійснюється за умови 100% передоплати за послугу. А у водоканалів за останні п’ять років накопичилися борги за спожиту електроенергію на загальну суму 6 млрд грн.

За даними Укрводоканалекології, станом на березень близько 30 водоканалів, які не уклали договорів, отримують електроенергію від постачальника “останньої надії”. Згідно із законом, ПОН не мав права відмовити в укладанні договору та був зобов’язаний надавати послуги з постачання електроенергії, але не більше 90 днів, тобто з 1 січня по 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-