У Нацбанку вважають передчасним зниження облікової ставки у березні

У Нацбанку вважають передчасним зниження облікової ставки у березні

Укрінформ
У Комітеті з монетарної політики Національного банку вважають, що початок циклу зниження облікової ставки повинен бути обраним таким чином, щоб не перешкоджати приведенню інфляції до цільового показника.

Про це йдеться в підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики (КМП) щодо рівня облікової ставки, оприлюднених на сайті НБУ.

"Шість членів КМП зазначили, що пом’якшення монетарної політики поки є передчасним, проте до його розгляду необхідно повернутися на наступних засіданнях КМП. Час початку циклу зниження облікової ставки повинен бути обраним таким чином, щоб мінімізувати ризики для зниження інфляції до цілі", - йдеться в повідомленні.

Більшість членів КМП (6 осіб) зауважили, що зниження облікової ставки у березні є передчасним. Обґрунтовуючи свою позицію, вони наводили такі аргументи: подальше зниження інфляційного тиску з все ще високого рівня вимагає достатньо жорстких монетарних умов. Наразі такій жорсткості відповідає незмінний рівень облікової ставки.

Національному банку необхідне посилення довіри до його цілей з інфляції. Головною передумовою для цього є послідовність монетарної політики, яка має залишатися жорсткою, щоб повернути інфляцію до задекларованих цілей, збільшення соціальних виплат на тлі політичної невизначеності в рік президентських та парламентських виборів може зумовити погіршення інфляційних очікувань, що має враховуватися при прийнятті рішення щодо облікової ставки.

Читайте також: Фонд гарантування продовжив ліквідацію Експобанку

Однак два члени КМП висловилися за зниження облікової ставки у березні. Аргументуючи свою позицію, вони зазначали такі фактори: фактичні економічні показники та прогнози свідчать про сприятливий для України сценарій та уповільнення фундаментального тиску на інфляцію, невизначеність, пов’язана з політичним циклом, зберігатиметься упродовж більшої частини року, тому рішення щодо облікової ставки має обмежено враховувати цей фактор. Підтримка України з боку офіційних кредиторів позитивно вплинула на інфляційні очікування; зниження інфляції підтримуватиметься виваженою фіскальною політикою з огляду на значні обсяги виплат за державним боргом.

Як відомо, на початку березня правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних. Жорсткі монетарні умови залишаються важливою передумовою для подальшого поступового сповільнення інфляції до цілі 5% у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-