Україна пропонує свої підземні сховища для зберігання газу європейських країн

Україна пропонує свої підземні сховища для зберігання газу європейських країн

Укрінформ
АТ "Укртрансгаз" пропонує європейським постачальникам газу скористатись вільними потужностями українських підземних газових сховищ і створити необхідні додаткові запаси газу у газосховищах.

Про це інформує прес-служба УТГ.

"Зараз Україна може запропонувати європейським замовникам близько 12 млрд кубометрів обсягу зберігання, а максимальна добова потужність відбору з ПСГ може сягнути до 260 млн кубометрів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, послугами ПСГ пропонують скористатися Угорщині, яка отримує дві третини газу через українську газотранспортну систему. Аналогічні послуги та потужності українська сторона готова запропонувати постачальникам з інших країн центральної та східної Європи.

"Угорщина щороку споживає більше 10 млрд кубометрів природного газу. Наразі така потреба більш ніж на дві третини забезпечується російським газом, що поступає до Угорщини через українську ГТС, близько 20% – внутрішнє видобування, а решта – імпортується з Австрії. Для покриття пікового споживання угорських споживачів використовуються потужності підземних газосховищ Угорщини загальною ємністю до 6 млрд кубометрів", - зазначили у компанії та зауважили, що близько 60% російського газу, який надходить до австрійського газового хабу в Баумгартені, також транспортується через українську ГТС.

Укртрансгаз наголошує, що якщо Росія припинить транзит газу територією України до країн ЄС після 1 січня 2020 року, використання потужностей української ГТС дозволить значно знизити ризики настання надзвичайної ситуації у газотранспортній системі Угорщини.

"Технічні можливості експорту газу до Угорщини дорівнюють 68 млн кубометрів на добу, що в чотири рази перевищує продуктивність газотранспортного коридору з Австрії до Угорщини (лише 15 млн кубометрів на добу)", - розповіли у компанії.

Читайте також: Україна купує газ дешевше, ніж пропонували Бойку і Медведчуку у Кремлі - Нафтогаз

Як повідомлялося, 1 січня 2020 року завершується 10–річний транзитний контракт між НАК «Нафтогаз України» та російським Газпромом». Наразі Газпром не веде активних переговорів щодо підписання нового довгострокового договору на транзит газу українською ГТС та активно просуває будівництво обхідних підводних газогонів (Північний потік-2, Турецький потік) та їхніх наземних відгалужень.

Комплекс ПСГ України є найбільшим в Європі. До нього входить 11 підземних газосховищ загальною ємністю 31 млрд кубометрів. В останні 10 років Україна використовує для забезпечення власних потреб лише 50-60% їхньої технічної потужності. 5 найпотужніших українських ПСГ розташовані у західній частині України, всього за 160 км від кордону з Угорщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-