Україна і Білорусь три роки поспіль збільшують товарообіг

Україна і Білорусь три роки поспіль збільшують товарообіг

Укрінформ
Товарообіг між Україною та Білоруссю зростає на 16-20% три роки поспіль, тобто від 2016 року.

Про це сказав посол України у Білорусі Ігор Кизим в інтерв'ю Укрінформу.

"Президентом України було поставлене чітке завдання – збільшувати товарообіг з Білоруссю до 8 мільярдів доларів у 2019 році... За минулий рік ми досягли товарообігу між Україною та Білоруссю на рівні 5,3 мільярда доларів. У 2017 році такий товарообіг становив 4,6 мільярда, а в 2016 році – було 3,8 мільярда. Тобто в нас існує стійка тенденція щорічного збільшення товарообігу на 16-20%", - сказав Кизим.

За його словами, у структурі товарообігу в України сальдо від’ємне. Зокрема через те, що Білорусь є головним постачальником пально-мастильних матеріалів в Україну.

"Але є певна позитивна тенденція – збільшуємо експорт з України в Білорусь. Це, традиційно, сфери харчової промисловості, транспорту, електроніки. На жаль, маємо також значний потенціал щодо експорту української металопродукції, який наразі блокується Євразійською економічною комісією Митного союзу", - зауважив посол.

Кизим вважає, що для збільшення експорту потрібно виводити регіони України та Білорусі на пряму співпрацю та розширювати коопераційні зв’язки, зокрема у машинобудуванні.

"Щодо сфери машинобудування, то на території Білорусі є великі підприємства – це відомі бренди БеЛАЗ, МАЗ, МТЗ. Значну частину комплектуючих ці підприємства імпортують з інших країн. Наприклад, двигуни Білорусь імпортує з-за кордону, чому б не з України? Над покращенням співпраці у цій сфері та інших економічних питаннях активно працює двостороння робоча група з питань промисловості", - підсумував посол.

Читайте також: Товарообіг Угорщини з Україною більший, ніж з Росією

Крім того, Кизим зауважив, що труднощі у співробітництві України та Білорусі повязані з тим, що вона входить до Євразійського економічного союзу і має дотримуватися певних правил, в тому числі таких, що обмежують імпорт української продукції на ринок ЄАЕС. Водночас Білорусь зацікавлена, щоб правила Союзу не обмежували співпрацю з іншими країнами, і намагається діяти з урахуванням власних інтересів.

Щодо налагодження співпраці між регіонами, то Кизим повідомив, що минулого року було підписано угоду між Асоціацією міст України та Асоціацією міст-побратимів Білорусі, також 9 угод про міжрегіональну співпрацю. Він додав, що тільки за останній рік вдалося "поріднити" понад десять міст двох країн, і є перспективи для поглиблення економічної та культурної співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-