"Космічні" тарифи: перевірка підтвердила порушення трьох облгазів

Укрінформ
Перевірки трьох облгазів - Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз підтвердили незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнтів.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогаз України у Facebook.

“Перевірки трьох облгазів Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз підтвердили незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнтів. У п'ятницю чекаємо засідання НКРЕКП, на якому мають прийняти рішення про штраф для порушників-облгазів та зобов'язати їх провести перерахунок для всіх побутових споживачів. Вангуємо, наступний крок облгазів - позов до суду на рішення НКРЕКП про накладення штрафу та припис провести перерахунки”, - йдеться у повідомленні.

Заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогаз України Олексій Хабатюк поінформував, що за результатами перевірки трьох облгазів визначено, що відбулося порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнту є незаконними.

“У п'ятницю 22 березня засідання НКРЕКП. Там розглянуть ці результати перевірок і планують накласти штраф по 850 тис. грн та зобов'язати провести перерахунок обсягів споживання по ВСІХ побутових споживачах. Облгази (не всіх, але ті, що входять у фірташівську РГК - всі) розуміли неказонність своїх дій від самого початку, але свідомо пішли на порушення. Тому наступний крок облгазів позов до суду на рішення НКРЕКП про накладання штрафу та припису провести перерахунки”, - написав Хабатюк. І порадив "захищати свої права всіма доступними законними методами - правоохоронні органи, органи захисту прав споживачів, суд тощо".

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2018 року більшість побутових споживачів України отримали від постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень та попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами. Причиною газзбути назвали "приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання", начебто на вимогу Нафтогазу. Нафтогаз, у свою чергу, наголошував, що жодним чином не причетний до цього рішення і засуджує такі дії.

Читайте також: Облгази мають відповісти за "космічні" тарифи - Гройсман

НКРЕКП звернулася із запитом в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих мереж.

Максимальна санкція у разі виявлення порушень - штраф у 850 тис. гривень.

НКРЕКП планує здійснити перевірки ПАТ "Вінницягаз", ПАТ "Волиньгаз", ПАТ "Дніпрогаз", ПАТ "Дніпропетровськгаз", ПАТ "Житомиргаз", ПАТ "Закарпатгаз", ПАТ "Запоріжгаз", ПАТ "Житомиргаз", ПАТ "Київоблгаз", ПАТ "Криворіжгаз", ПАТ "Львівгаз", ПАТ "Миколаївгаз", ПАТ "Рівнегаз", ПАТ "Сумигаз", ПАТ "Тисменицягаз", ПАТ "Харківгаз", ПАТ "Харківміськгаз", ПАТ "Хмельницькгаз", ПАТ "Чернівцігаз", ПАТ "Чернігівгаз".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-