Нафтогаз поспішив із захмарними преміями за Стокгольмьский арбітраж - Прем'єр

Нафтогаз поспішив із захмарними преміями за Стокгольмьский арбітраж - Прем'єр

Укрінформ
Прем’єр України вважає, що керівництво НАК "Нафтогаз України" поспішило, нарахувавши влітку “космічні” премії за перемогу у Стокгольмському арбітражі над російським "Газпромом", адже кошти на рахунок державного казначейства України досі не надійшли.

Про це Гройсман сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо мова йде про те, що премія була виплачена додатково за Стокгольм, так я хочу побачити кошти за Стокгольм на рахунках державного казначейства, але таких грошей ще не надходило. Якщо їх не поступало, то і предмету премії немає. Це по-перше, а по-друге, можливо згадати ще одну історію, коли Нафтогаз програє позови, так вони може будуть з власної кишені їх компенсувати? Або ми будемо забирати у них зарплату? То це повний маразм. Я вважаю, що такого більше допускати не можна”, - сказав Гройсман.

Він нагадав, що контракт з главою правління компанії, який діяв 5 років і був підписаний колишнім міністром економіки при попередньому прем’єр-міністрові. Документ передбачав такі виплати, які чинний уряд вважає зависокими. “З нами навіть ніхто дискусії не провів і не попередив нас про те, що будуть такі виплати премій космічних за результати Стокгольму. Більше того, авансом отримані. І тому я вийшов абсолютно публічно і сказав, що на тих умовах, на яких був заключений контракт, він бути не може”, - сказав Гройсман.

Він нагадав, що завчасно запропонував наглядовий раді внести пропозиції уряду щодо нового контракту. І головним, на думку глави уряду, в контракті має бути те, що менеджмент компанії має забезпечити з 1 січня 2020 року повноцінне функціонування ГТС через анбандлінг і продовження контракту щодо транзиту газу з 2020 року. І друге – зростання обсягу видобутку газу. У них по затвердженій стратегії до 2020 передбачено майже 18 млрд кубів, а видобуток поки що майже 15,3 мільярди.

Читайте також: Прем'єр доручив почати переговори з МВФ про ціну на газ для населення

Як повідомляв Укрінформ, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" проголосувала за виплату бонусів правлінню компанії у зв'язку з перемогою у Стокгольмському арбітражі над російським "Газпромом". Затверджений розмір бонусів становить 1% від суми виграшу (в даному разі - 4,56 млрд доларів). Таким чином, правлінню підлягає виплата в розмірі 45,6 млн доларів.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 22 червня заявляв, що не підтримує такого і що очікує відповіді від наглядової ради НАК "Нафтогаз України" щодо перегляду рішення про нарахування високих премій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-