Євросоюз вводить оновлену систему ПДВ для онлайн торгівлі

Євросоюз вводить оновлену систему ПДВ для онлайн торгівлі

Укрінформ
Країни ЄС погодили пропозиції Єврокомісії щодо запровадження чіткішої та прозорішої системи застосування ПДВ у сфері онлайн торгівлі.

Повідомлення про це розміщено на сайті Європейської Комісії.

«Погоджені сьогодні (12 березня) нові правила мають забезпечити плавне запровадження нових заходів щодо збору ПДВ у сфері електронної торгівлі, які були погоджені у грудні 2017 року та мають набути чинності у січні 2021 року. Вони мають також допомогти країнам-членам компенсувати втрати у €5 млрд на рік від недоотримання ПДВ у цьому секторі, враховуючи, що до 2020 року цей показник може зрости до €7 млрд. Відповідне рішення сьогодні вранці прийняли міністри економіки і фінансів країн ЄС під час зустрічі в Брюсселі», - йдеться у повідомленні.

Суть справи полягає в тому, що не європейські компанії, які використовують склади й так звані «центри виконання замовлень» у країнах Євросоюзу, можуть продавати товари споживачам у ЄС через сайти онлайн торгівлі. При цьому доступ фіскальних органів ЄС до інформації щодо таких закупівель є обмеженим, що ускладнює стягнення ПДВ на такі товари.

Відповідно до прийнятого рішення, будь-яка торговельна онлайн платформа вважатиметься продавцем, якщо за її допомогою зроблено продаж товару вартістю до €150, якщо такий товар вироблено за межами ЄС та реалізовано споживачу в Євросоюзі. Це ж правило поширюватиметься на реалізацію товарів не європейськими торговцями за допомогою «центрів виконання замовлень» на території ЄС, незалежно від обсягу або вартості реалізованого товару. Така практика дозволить фіскальним органам ЄС ефективно нараховувати та стягувати ПДВ за реалізовану продукцію. При цьому торговельні онлайн платформи будуть зобов’язані зберігати інформацію щодо історії продажів, які були зроблені за їх допомогою.

Читайте також: ЄС погодив правовий захист для активних громадян-викривачів

Нові правила передбачають також оновлення існуючої системи ПДВ до 2021 року, після чого вона буде обов’язковою до застосування всіма компаніями, які використовують торговельні онлайн платформи для реалізації продукції на спільному ринку ЄС. Країни-члени ЄС до кінця 2020 року мають адаптувати національне законодавство до оновлених європейських правил застосування податку на додану вартість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-