Ощадбанк знову спробує відсудити Укртелеком у Ахметова

Ощадбанк знову спробує відсудити Укртелеком у Ахметова

Укрінформ
Господарський суд Києва відкрив провадження за нововиявленими обставинами у справі про примусове стягнення "Ощадбанком" 1,1 млрд гривень боргу з ТОВ "ЕСУ" Ріната Ахметова.

Про це йдеться в ухвалі Господарського суду м.Києва, яка оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

Ощадбанк подав черговий позов до ТОВ "ЕСУ" про стягнення майже 1,1 млрд грн за нововиявленими обставинами. Зазначені вимоги стосуються стягнення на цінні папери - акції прості іменні ПАТ "Укртелеком", які належать на праві власності ТОВ "ЕСУ" і становлять 92,7906% статутного капіталу ПАТ "Укртелеком".

Провадження відкрите повторно за нововиявленими обставинами. Судове засідання з розгляду заяви призначене на 26 лютого 2019 року.

Зазначається, що у серпні 2017 року Ощадбанк звернувся до суду з позовною заявою до ТОВ "ЕСУ", в якій просив згідно з договором застави, укладеним між банком та ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", звернути стягнення на цінні папери - акції прості іменні ПАТ "Укртелеком" в кількості 17 376 189 488 штук, номінальна вартість одного цінного паперу - 0,25 грн. Вимоги становили 92,7906% статутного капіталу ПАТ "Укртелеком", які належать на праві власності ТОВ "ЕСУ".

Проте рішенням Господарського суду міста Києва від 2 березня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 29 травня 2018 року та постановою Верховного суду від 31 жовтня 2018 року, у задоволенні позову відмовлено.

У серпні 2018 року Ощадбанк направив заяву про перегляд рішення Господарського суду міста Києва за нововиявленими обставинами.

Суд, дослідивши матеріали заяви, дійшов висновку про наявність підстав для відкриття провадження за нововиявленими обставинами.

Читайте також: Справа на $760 мільйонів: суд Лондона розглянув апеляцію СКМ Ахметова

Як раніше повідомляв Укрінформ, у 2013 році Ощадбанк придбав у ТОВ "ЕСУ" облігації на суму 1 млрд грн. Як заставу по боргу, ЕСУ надала банку 92,8% акцій Укртелекому. Випуск цих облігацій сприяв приватизації Укртелекому.

У 2015 році Укртелеком взяв на себе зобов'язання викупити у двох держбанків (Ощадбанку та Укрексімбанку) облігації своєї материнської компанії "ЕСУ" (дочка СКМ) на суму 2 млрд грн.

У березні 2017 року ТОВ "ЕСУ" мало погасити облігації на 4,6 млрд грн, однак не зробило цього. Найбільшими власниками зазначених облігацій є Ощадбанк і Укрексімбанк.

У жовтні 2018 року Верховний суд відхилив основні вимоги Укрексімбанку до Укртелекому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-