НБУ планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів

НБУ планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів

Укрінформ
Національний банк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів у національній валюті.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів у національній валюті. Для цього регулятор пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті" (далі – Проект)", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що метою розробки Проекту є: забезпечення консолідації норм з питань відкриття та закриття кореспондентських рахунків банків у національній та іноземній валюті в одному нормативно-правовому акті Національного банку; виконання вимог законодавства України; удосконалення технології роботи системи електронних платежів Національного банку (далі – СЕП) у файловому режимі для забезпечення завершеності розрахунків у СЕП на кінець банківського дня.

У зв’язку з цим Проектом пропонується: передбачити застосування електронного підпису при формуванні міжбанківського електронного розрахункового документа та виключити з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті норми щодо відкриття-закриття кореспондентських рахунків банків-резидентів у нацвалюті.

Читайте також: НБУ продовжує скасовувати обмеження на шляху розширення бізнесу банків

Крім того, Національний банк має намір запровадити в СЕП автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, та виключити необхідність обліку не підтверджених сум міжбанківських електронних розрахункових документів на транзитному рахунку в Національному банку. Передбачається, що така новація в СЕП буде введена в дію через два місяця з дня набрання чинності цього документа з метою створення умов для забезпечення готовності всіх безпосередніх учасників СЕП до змін у технології роботи СЕП.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 15 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-